Goed nieuws, het weekend ging voorbij zonder omvallende banken of nieuwe commotie rond het traditionele financiële systeem. Het risico op financiële instabiliteit is verhoogd, dus we blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.

Voor de gevallen Silicon Valley Bank (SVB) is een koper gevonden. Alle deposito’s en kantoren worden overgenomen door First Citizens. Opvallend in het persbericht van banktoezichthouder FDIC is dat SVB’s val een gat slaat van 20 miljard in haar depositogarantiefonds. In deze context gaat het de boeken in als duurste bankfaillissement in de geschiedenis van de VS.

First-Citizens Bank & Trust Company, Raleigh, NC, to Assume All Deposits and Loans of Silicon Valley Bridge Bank, N.A., From the FDIC
First-Citizens Bank & Trust Company, Raleigh, NC, to Assume All Deposits and Loans of Silicon Valley Bridge Bank, N.A., From the FDIC

Het mag intussen duidelijk zijn dat bankdiensten voor Amerikaanse cryptobedrijven niet meer vanzelfsprekend zijn. Ze zoeken daarom hun uitvlucht bij buitenlandse banken.

Zo meldt CNBC dat deze cryptobedrijven massaal uitwijken naar Zwitserland. Volgens hun bronnen worden Zwitserse banken “overspoeld met nieuwe aanmeldingen”. Hongkong lijkt zich ook te positioneren als veilige haven. Chinese banken, waaronder de Bank of China, zoeken proactief contact om cryptobedrijven als klant te winnen. Het is opvallend dat Chinese bedrijven hieraan deelnemen, gezien het verbod op handel in crypto dat geldt binnen het vasteland van China.

Er gaan geruchten dat er binnen de Verenigde Staten ook naar oplossingen wordt gezocht voor de bankproblemen van cryptobedrijven. “Naar verluidt werkt gouverneur Ron DeSantis met banken in Florida [..] om ze meer open te stellen voor crypto”, zegt Cathie Wood in de meest recente aflevering van In the Know, een productie van ARK Invest.

In Europa is de toegang tot bitcoin via banken juist wat makkelijker geworden. De Deutsche WertpapierService Bank (dwpbank) lanceerde deze week wpNex, een platform waarmee meer dan 1200 partnerbanken de handel in bitcoin kunnen aanbieden aan hun klanten. Dwpbank is een transactiebank die de effectenverwerking voor financiële instellingen afhandelt. Met 5,34 miljoen effectenrekeningen is ze de Duitse marktleider op dit gebied.

In de pilotfase is enkel bitcoin beschikbaar op het platform. “Ongeacht hoe individuele cryptoactiva zich ontwikkelen, gedigitaliseerde activa zullen in de toekomst steeds belangrijker worden”, zegt dwpbank-ceo Heiko Beck. “Bitcoin is als gevestigde cryptocurrency met ’s werelds grootste marktkapitalisatie het meest geschikt voor de pilot, maar zal niet het enige activum blijven dat we beschikbaar stellen voor handel.”

Frankrijk valt op met haar positionering als Europese cryptohub.

Deze week maakte Circle (EUROC, USDC) bekend dat ze bij de Franse toezichthouder licenties aanvraagt. Ze wil zich in Parijs vestigen als elektronischgeldinstelling en als cryptodienstverlener. Volgens Circle onderstreept deze beslissing “onze toewijding om onze activiteiten in Europa uit te breiden”. De Franse minister van Financiën Jean-Noël Barrot zegt blij te zijn met de komst van Circle. “We zijn verheugd en vereerd dat Circle Frankrijk heeft gekozen als basis voor de ontwikkeling van haar activiteiten in Europa. Deze beslissing bevestigt de ambities van Frankrijk om een hub voor Web3-technologie te worden.”

We sluiten ons rondje langs te velden af met een rapportage van CNBC over de rol die bitcoin speelt in Afrika. “Bitcoin staat op het punt om het banksysteem van Afrika op te blazen”, kopt het artikel. Techreporter MacKenzie Sigalos sprak met Afrikaanse ondernemers die in bitcoin een grote verbetering zien ten opzichte van de traditionele bankdiensten. De opkomst van het lightningnetwerk speelt daarin een grote rol. Bitcoin biedt betere toegang, beter interoperabiliteit, en lagere kosten.

Uit de community

Manatee vraagt of we wat meer kunnen schrijven over de dollar als wereldreservemunt en de mogelijkheid dat de dollar die rol verliest. Hij ziet daar de afgelopen weken steeds vaker berichten over langskomen.

Zo zou de president van Kenia haar burgers deze week gewaarschuwd hebben voor het bezit van dollars. “Those of you who are holding dollars, you shortly might go into losses. I will give you one piece of advice, forget the dollar. This market will soon change fundamentally. We don't need dollars anymore.”

Zoals vaker het geval is, ontbreekt hier context. De volledige video laat een president zien die aankondigt dat Kenia’s oliebedrijven de rekeningen gaan betalen met Keniaanse shillings. Dat betekent dat de vraag naar dollars afneemt en de lokale wisselkoers vermoedelijk afneemt. Met andere woorden: de markt verandert en als je dollars bezit als bescherming tegen waardedaling van de shilling kan je bekopen uitkomen, is het bericht van de president.

Gisteren werd het thema op CNN aangesneden door journalist en columnist Fareed Zakaria. Hij beschrijft een perfect storm die ertoe leidt dat landen wereldwijd wegbewegen van het gebruik van de dollar.

Hij wijst onder meer op het nieuws dat Rusland de dollar inruilt voor de yuan voor het verrekenen van handel met Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Staat de rol van van de dollar onder druk?

De zogeheten hegemonie van de dollar is al jaren onderwerp van gesprek. De ene analist zegt dat hij langzaam afbrokkelt, de andere zegt weer dat de dollar haar positie juist verstevigd heeft.

Vind je dit onderwerp interessant? Laat je horen op de Community. We zijn benieuwd naar de vragen die je hierover hebt. Misschien heb je zelf gedachten of aannames hierover die je zou willen toetsen?

Nieuwsoverzicht

We starten het nieuwsoverzicht met wat berichten over Coinbase. Amerika’s belangrijkste cryptobeurs krijgt het aan de stok met toezichthouder SEC:

  • Coinbase wordt voor de rechter gesleept door de SEC. De beurs liet dinsdag weten dat ze een Wells notice heeft ontvangen. Dat is de manier waarop medewerkers van de toezichthouder aangeven dat ze de SEC adviseren om naar de rechter te stappen. De SEC verwijt Coinbase het overtreden van effectenregels.
  • Coinbase kijkt met vertrouwen uit naar de SEC-rechtszaak. “We vroegen om goede cryptoregels, maar kregen juridische dreigementen”, zegt het bedrijf. Coinbase is ervan overtuigd dat ze alle wetten en regels naleeft. “We verwelkomen de kans om dat door de rechter te laten toetsen”, zegt Coinbase-ceo Brian Armstrong. “We zijn er trots op dat we op deze momenten kunnen opkomen voor onze klanten en de industrie.”
  • Coinbase verwijt SEC vermijden van constructief dialoog. “De afgelopen 9 maanden heeft Coinbase meer dan 30 keer met de SEC gesproken om informatie te delen over ons bedrijf”, zegt Coinbase-clo Paul Grewal. “De SEC heeft nagenoeg geen feedback gegeven op onze werkwijze of hoe we moeten toewerken naar registratie.” Dit is opvallend, want SEC-voorzitter Gary Gensler meent zelf dat zijn toezichtskantoor voldoende duidelijkheid heeft gegeven.

De overige gebeurtenissen in het kort op een rij:

  • SEC sleept Justin Sun voor de rechter voor het overtreden van effectenregels. Volgens de toezichthouder is de aanklacht gericht aan Sun persoonlijk en drie van Sun’s bedrijven. Het betreft de uitgifte van TRX en BTT en “frauduleuze manipulatie” van secundaire markten. Opvallend is dat de SEC ook negen bekendheden op het matje roept die betrokken waren bij de promotie van Sun’s tokens.
  • Groep FTX-gedupeerden klaagt YouTube-influencers aan. Onder de gedaagden zitten Ben Armstrong (BitBoy), Graham Stephan, en zeven andere individuen. De groep stelt dat deze influencers de aankoop van ongeregistreerde effecten hebben gepromoot en daarbij aanmoedigden om klant te worden van de gevallen exchange. De groep wil een schadevergoeding van meer dan 1 miljard dollar.
  • Witte Huis opent vuur op crypto in nieuw rapport. De regering brengt jaarlijks verslag uit aan het Congres over de stand van zaken in de economie. In het rapport van maart 2023 besteed ze 35 pagina’s aan digital assets. Daarin werpt ze grote twijfels op over het nut van cryptoactiva. Ze stelt dat ze noch als oppotmiddel, noch als betaalmiddel kunnen functioneren. Het rapport haalt ook uit naar Proof of Work en DeFi. Vanuit de cryptosector klinkt veel kritiek op de nota.
  • Hongkong werkt aan betere regels voor stablecoins. Dat zei de minister van Financiën van de stadstaat op een conferentie. Hij vertelde daarbij dat meer dan 80 bedrijven hun interesse hierin getoond hebben. Hij zei ook dat de overheid eraan toegewijd is om het opbloeien van de Web3-sector te ondersteunen. “Om die reden hebben we besloten daar 50 miljoen dollar voor beschikbaar te maken.”
  • Do Kwon gearresteerd in Montenegro. Dat schrijft CoinDesk over de oprichter van Terraform Labs. Autoriteiten liepen hem tegen het lijf op het vliegveld. De eerste beelden van Kwon in handboeien zijn intussen te zien. Zowel Zuid-Korea als de VS vragen om uitlevering van Kwon. In de VS liggen er meerdere aanklachten tegen Kwon klaar.
  • Britse cryptocoalitie vraagt om witte lijst voor legitieme bedrijven. De groep zegt dat het steeds lastiger wordt om bankdiensten te krijgen of behouden. Zo’n witte lijst zou daarbij moeten helpen. Aan de hand van de lijst kunnen banken bedrijven die alle wetten en regels netjes naleven zonder zorgen voorzien van een bankrekening.
  • Indonesië wil afhankelijkheid van Visa en Mastercard verkleinen. De centrale bank zegt dat de ontwikkeling van een eigen betaalnetwerk bijna start. De president van Indonesië heeft naar verluidt de oproep gedaan om weg te bewegen van internationale betalingsverwerkers. Hij baseert zich daarbij op “lessen die we kunnen trekken van de Amerikaanse sancties aan het adres van Rusland”.

Tot slot

Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.