Onze Alpha Plus leden hebben direct toegang tot onze analisten, bijvoorbeeld via het online vragenforum op Discord. Maandelijks levert dat tientallen vragen én inzichten op. Periodiek pakken we er een aantal opvallende vragen uit en belichten we die onder de noemer van Alpha Answers.

Deze maand wisten onze Alpha Plus leden het ‘Vragen’-kanaal in de community Discord wederom goed te vinden. In deze editie belichten we een aantal mogelijke exitstrategieën, krijg je tips voor een bitcoin-presentatie, vertellen we hoe je transactieproblemen op ethereum oplost en verkennen we de wereld van hypotheekrentes.

1️⃣ Wat mag er niet ontbreken in een bitcoin-presentatie van 20 minuten?

🙋
Vraag van PT013BTC:
Deze week geef ik weer een presentatie over bitcoin, dit keer voor een businessclub. Waarschijnlijk is het kennisniveau laag, zeg maar beginnersniveau. Ik heb dit vaker gedaan, meestal wel wat langer. En je kunt natuurlijk nooit alles vertellen. Maar wat zou er wat jou betreft niet mogen ontbreken in een praatje van 20 minuten? En waar kun je beter van wegblijven?

De basis van het verhaal heb ik staan. Mijn doel is altijd om mensen een meer open houding naar bitcoin te geven (want onbekend maakt onbemind). En tot nu toe werkt het altijd uitstekend om dat te doen door de verschillende aspecten van bitcoin kort te benoemen, in plaats van een langere verhandeling te doen over wat geld is en dergelijke. Dus eigenlijk meer een FAQ-sessie, met antwoorden natuurlijk.

Bedankt voor het meedenken!
Antwoord van Bart:

Dit is een goede! Ongeacht wat voor presentatie je doet, zoek altijd interactie met het publiek. Het helpt bijvoorbeeld enorm om te beginnen met een vraag waarbij mensen hun hand mogen opsteken.

Dan de originele vraag, Daar kan je alle kanten mee op. Ik kies vaak voor onderdelen waar ik zelf warm voor loop. Je kan namelijk een dag praten over bitcoin en dan nog onderwerpen over hebben.

Ik vind de volgende dingen cool (en uniek aan bitcoin):

  • Bitcoin is open source: iedereen kan eraan meewerken, maar niemand is volledig de baas.
  • Bitcoin kent geen grenzen: in een wereld waar grenzen van landen (nog steeds) enorm belangrijk zijn, is bitcoin geld zonder grenzen. Dit blijft voor mij geniaal.
  • Bitcoin sluit niemand uit. Bitcoin is nogal zwart-wit. De regels zijn de regels. Een valide transactie is valide, ongeacht wie de transactie maakt. Geen idee of dit uiteindelijk gaat werken, maar het is radicaal anders dan hoe de rest van de wereld functioneert.

Ik denk dat het ook goed is om eventuele twijfels die je hebt te verwerken in de presentatie. Je hoeft niet alles zeker te weten. Sterker nog, ik denk dat dat niet kan.

Neem bijvoorbeeld het stuk over niemand uitsluiten. Dat is positief (elke minderheidsgroep, derdewereldland of vluchteling kan meedoen), maar ook negatief (denk aan illegitiem gebruik). Prima om dit te benoemen, dat levert vaak ook respect op vanuit het publiek. Succes!


Voor onze Alpha Plus leden gaan we door met deze vragen:

  1. Wat is jullie exitstrategie? Geld aanhouden of investeren in iets anders?
  2. Kan ik tokens op ethereum versturen zonder ETH te hebben?
  3. Wat te doen met een hypotheek met een vaste lage rente?