We gaan het in deze Deepen hebben over drie pakkende thema’s: Uniswap V4, de klimaatimpact van bitcoinmining en de manier waarop banken functioneerden voor het computertijdperk. De podcast over Uniswap sprong er voor ons bovenuit. Ook voor bitcoiners is het interessant om te horen hoe het er op een decentrale exchange aan toe gaat.


Uniswap V4: een upgrade voor DeFi

Hayden Adams is de uitvinder van vermoedelijk het bekendste DeFi-protocol: Uniswap. Daarmee kun je het ene token voor het andere omwisselen zonder afhankelijkheid van een centrale autoriteit. Op sommige dagen is het handelsvolume op Uniswap inmiddels hoger dan op Coinbase.

Adams was te gast bij Bankless om te vertellen over Uniswap V4. Dat is de volgende generatie van Uniswap die in de komende jaren vermoedelijk V3 gaat vervangen. Logisch, denk je, maar dat is geen vanzelfsprekendheid, want gebruikers moeten zelf besluiten om de nieuwe smart contracts te gaan gebruiken. Ze stemmen met hun liquiditeit.

Bij versie vier ligt de nadruk op modulariteit en aanpasbaarheid. Daartoe wordt een nieuw mechanisme geïntroduceerd: hooks. In de levenscyclus van een liquidity pool kun je op allerlei punten inhaken en de werking aan je wensen aanpassen. Bijvoorbeeld bij het opzetten van de pool waarin twee activa tegen elkaar verhandelbaar zijn, bij het toevoegen of onttrekken van liquiditeit of bij het uitvoeren van een swap.

Het idee is dit: door de complexiteit naar de randen te duwen - de hooks - kan de kern eenvoudig blijven. Een stuk eenvoudiger nog dan V3, en daardoor goedkoper in termen van transactiekosten.

Adams maakt de vergelijking met ethereum. Er is geen ‘beste manier’ om ethereum schaalbaar te maken. Elke toepassing heeft zijn eigen tradeoffs. De oplossing is om die variatie naar de rand van de architectuur te duwen: de roll-ups. Daarin kan iedereen experimenteren met zijn eigen optimum.

Zo is er ook geen ‘beste manier’ om een liquidity pool te ontwerpen. Wat er nodig en handig is, verschilt per project. Transactiekosten die afhangen van de volatiliteit? On-chain limit orders? Een ingebouwde price oracle? Het kan allemaal met hooks.

Met V4 wil Uniswap dat iedereen die een beter idee heeft voor een AMM niet vanaf de grond af aan een nieuwe bouwt, maar in plaats daarvan hooks voor Uniswap ontwikkelt. Zoals je ook geen nieuwe Layer-1 meer zou moeten bouwen, maar een roll-up voor ethereum.

‎Bankless: Announcing Uniswap V4 With Hayden Adams op Apple Podcasts
‎Programma Bankless, Afl Announcing Uniswap V4 With Hayden Adams - 13 jun. 2023