Deze maand hebben we weer een aantal prachtige artikelen voor je geselecteerd die gratis te lezen zijn. Bert schreef over de multipolaire wereld, Peter beargumenteerde dat bitcoin een kracht ten goede is en Bart schreef over nieuwe bitcoin-innovaties.

💡
Als free member van Bitcoin Alpha ontvangt je iedere maand de Alpha Digest. Daarin blikken we terug, vertellen we je waar de betaalmuur verdween, en schrijven we kort over wat we recent publiceerden. Veel leesplezier!

Nu gratis te lezen

‘Op weg naar een multipolaire wereld’

In april sprak Christine Lagarde over de toekomst van de centrale bank in een steeds verder fragmenterende wereld. Zij is niet de enige wie het opviel dat de machtsverdeling in de wereld aan het verschuiven is. Ook investeerder Ray Dalio spreekt vaak over de changing world order. Bert behandelt in dit artikel vier invalshoeken: langdurig hoge en volatiele inflatie, meer Europese eenwording, innovatie in het digitale tijdperk en een economische oorlog.

‘Op weg naar een multipolaire wereld’
ECB-voorzitter Christine Lagarde sprak onlangs over de rol van de centrale bank in een fragmenterende wereld. Ze voorziet langdurige en volatiele inflatie, meer Europese eenwording en innovatie in het digitale tijdperk.

Bitcoin is een kracht ten goede

In april was er een week met relatief weinig nieuws. Dat zette Peter aan tot het schrijven van een Alpha News met een wat filosofische inslag. Het was namelijk in die week dat zowel The New York Times als DNB-baas Klaas Knot zich eenzijdig negatief uitlieten over bitcoin. Peter stoorde zich vooral aan die eenzijdigheid en besloot daarom de positieve kant van het verhaal toe te lichten: bitcoin is een force for good.

Bitcoin is een kracht ten goede
DNB-president Klaas Knot promoot de digitale euro, terwijl The New York Times de klimaatimpact van bitcoin-mining belicht. De mogelijkheden die bitcoin biedt aan miljoenen mensen in precaire omstandigheden? Die blijven onvermeld.

Bitcoins Magische Mix: Vaults & ZeroSync

Het kan soms lijken alsof bitcoin niet meer doorontwikkeld wordt. Maar als je van dichtbij kijkt, zal je zien dat er genoeg gebeurt. Bart schreef in april een Alpha Insights over twee van die innovaties: Vaults en ZeroSync. Met vaults wordt het zelf beheren van je bitcoin robuuster, en ZeroSync moet het opzetten van een node versnellen.

Bitcoins Magische Mix: Vaults & ZeroSync
De afgelopen weken trokken namelijk twee innovatieve ideeën onze aandacht: Vaults en ZeroSync. Achter die moeilijke namen schuilt mogelijk de oplossing voor een aantal van de problemen waar bitcoin mee kampt.

Bescherm jezelf tegen frauduleuze exchanges

Sluiten we af met een artikel met tips om jezelf te beschermen tegen frauduleuze exchanges. Die schreven we naar aanleiding van de val van FTX. De tips? Neem het heft in eigen handen en ga over op het zelf beheren van je cryptovaluta. Daarnaast kan je gebruik maken van decentrale exchanges. Moet je toch een centrale exchange gebruiken? Zorg dan dat je niet te veel geld laat staan. Ook raden we dan aan om gebruik te maken van een Nederlandse exchange, zodat je ze makkelijk kan bereiken als je vragen hebt.

Bescherm jezelf tegen frauduleuze exchanges
FTX-ceo John Ray onthult operationele fouten en schandalen in tussentijds rapport. Ontdek de belangrijkste bevindingen, rode vlaggen en hoop voor gedupeerde klanten in onze samenvatting van de FTX-situatie.

Recent gepubliceerd

Is de ETF-aanvraag van BlackRock ‘inadequaat’?

Het ging in de afgelopen maand natuurlijk veel over de ETF-aanvraag van BlackRock. Even was er onrust in de markt: de aanvraag zou ‘inadequaat’ zijn. Uiteindelijk bleek het een storm in een glas water en werd de aanvraag van (onder andere) BlackRock aangepast.

Is de ETF-aanvraag van BlackRock ‘inadequaat’?
Het sentiment rond de ingediende ETF-aanvragen is relatief positief. Maar de SEC markeert ze achter de schermen als ‘inadequaat’. Wat betekent dat? En waarom reageerde de markt daar zo heftig op?

Welke president is het beste voor bitcoin?

Je hebt het waarschijnlijk al wel zien langskomen: de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er weer aan. Ook in de bitcoinwereld wordt er met veel interesse naar deze gebeurtenis gekeken. Er zijn namelijk meerdere kandidaten die zich positief uitlaten over bitcoin. Wij doken erin en schreven een Alpha Insights.

Welke president is het beste voor bitcoin?
De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten staan weer voor de deur. Volgend jaar is het zover. Van februari tot juni vinden de voorverkiezingen plaats, en op 5 november wordt de nieuwe president gekozen. Wie van de kandidaten zou het beste zijn voor bitcoin?

Het eerste half jaar zit erop!

Het eerste half jaar van 2023 zit erop. Tijd voor een doorwrochte terugblik van Bert. Dat doet hij door uit te zoomen en de maandgrafiek te gebruiken. Daarnaast pakt hij de realized price erbij en blikt hij vooruit op het komende half jaar.

Het eerste half jaar zit erop!
Afgelopen weekend kwam niet alleen de maand juni tot een einde, maar ook het tweede kwartaal en het eerste half jaar van 2023. Een mooi moment om wat uit te zoomen en naar het grote plaatje te kijken. Waar staat de cryptomarkt nu?

Vijf tips om je bitcoin te beschermen

Helaas krijgen we regelmatig berichten van lezers van Bitcoin Alpha (of luisteraars van Satoshi Radio) die in de penarie zitten. Ze zijn hun bitcoin kwijtgeraakt. Soms door een hack, soms door een scam, en soms door onzorgvuldigheid. Vaak is het een combinatie van deze factoren. We schreven een Alpha Insights met vijf tips om het verliezen van je bitcoin te voorkomen.

Vijf tips om je bitcoin te beschermen
Bitcoin is één van de grootste innovaties van de afgelopen decennia. Dat brengt veel leuke dingen met zich mee, maar het kent ook negatieve kanten. Zo krijgen wij regelmatig berichten van lezers die hun bitcoin zijn kwijtgeraakt.

En dat was juli. Een maand die met veel nieuws begon en daarna overging in rustig vaarwater. Wij blijven jullie in augustus op de hoogte houden.