Hebben we de bodem van de bearmarkt gezien of liggen er nog koersen onder de 15.400 dollar in het verschiet? Voor aandelen en obligaties overheerst de visie dat dit een zwak jaar zal worden, maar geldt dat automatisch ook voor bitcoin?

In het eerste deel van onze driedelige vooruitblik kijken we naar de lange termijn. Onze verwachting is onveranderd positief. We zien een goede kans dat bitcoin de komende jaren de sprong maakt van de early adopters naar de early majority.

In het tweede deel zoomen we in op de thema’s van dit jaar en de verschillende krachten die invloed zullen hebben op bitcoin. Invloed op wat het kan, hoe het gebruikt wordt, hoe het gezien wordt, en hoeveel het waard is.

In het derde deel bekijken we waar we zitten in de marktcyclus van bitcoin en welke krachten daar dit jaar invloed op hebben. We bespreken een aantal macro-economische scenario’s en daarna welke vooruitzichten er zijn voor bitcoin.


Even een woordje vooraf. Dit is een lang artikel geworden. We wilden jullie namelijk niet zomaar onze conclusies voorschotelen, maar meenemen in de redenering die eraan ten grondslag ligt.

Om te voorkomen dat het nóg langer zou worden, hebben we het op verschillende punten kort gehouden. Mocht er een passage zijn waar je meer over wilt weten, laat dat dan weten in de community!


Wat bepaalt de bitcoinkoers?

Geld is alles wat je koopt met als enige doel om het in de toekomst te ruilen tegen iets anders.

Bitcoin is geld. Het heeft geen andere functie dan ergens in de toekomst te betalen voor een goed of dienst. Eventueel met een overheidsmunt als tussenstap.

Het bezit van bitcoins geeft geen stemrecht of zeggenschap en levert geen rente, dividend of huurinkomsten op. Alles in het ontwerp van bitcoin is gericht op het veilig bewaren van vermogen tot je het op een later tijdstip wilt omwisselen voor iets anders.

Tijdens dat bewaren loop je geen tegenpartijrisico. Niemand kan zonder grof geweld of misleiding je geld afpakken of ongeldig verklaren. Het is niet gebonden aan een bedrijf, bank of land. En je kunt je sleutels gemakkelijk meenemen de hele wereld over.