Misschien ken je de Sugababes nog wel, bekend van hits als Round Round en Push the Button. Benieuwd wat deze meidengroep te maken heeft met bitcoin en het schip van Theseus? Lees deze editie van Bart’s brainwork.

Deze succesvolle Britse meidengroep bestond tijdens de oprichting in 1998 uit 3 leden: Siobhán Donaghy, Mutya Buena en Keisha Buchanan. In 2001 wordt Donaghy vervangen door Heidi Range. Hierna gaat het hard en breekt de groep door in Engeland. In 2005 dient een nieuwe wisseling zich aan: Buana laat zich vervangen door Amelle Berrabah. In 2009 neemt ook het laatste originele lid afscheid en wordt vervangen door Jade Ewen. De Sugababes bestonden nog steeds, maar van het originele trio was niets meer over. Althans, niet onder deze naam. De originele leden van de groep traden onder de naam Mutya Keisha Siobhan (MKS) op, terwijl de nieuwe leden van de groep optraden als de Sugababes. Het jaar daarna maakten de Sugababes bekend te stoppen en besloten de drie originele leden hun oude naam terug te pakken. De Sugababes waren weer de Sugababes. De cirkel was rond.

Dit voorbeeld illustreert op prachtige wijze één van de meest fundamentele filosofische vraagstukken die er bestaat: het schip van Theseus. De Griekse zeeheld Theseus voer, volgens de mythes, jarenlang op zijn schip over de zeeën. Hij hield van zijn schip alsof het een kind van hem was. Als er iets kapot was dan verving hij dat. Verrotte planken, kapot glas en na een storm een gebroken mast. Zoals je je kan voorstellen, waren na een aantal jaar alle originele planken vervangen. De vraag die de Griekse filosofen elkaar stelden was dan ook: als alle planken van het originele schip vervangen zijn, is dit dan nog wel het schip van Theseus? Nee? En als de helft van de planken vervangen zou zijn? Filosoof Thomas Hobbes gaat nog een stap verder en vraagt: als we van alle oude planken een nieuw schip bouwen, is dat dan niet het schip van Theseus?

Dezelfde vragen kan je stellen bij het moderne voorbeeld. Wie waren nu de Sugababes? De originele samenstelling in 1998? Maakt het uit dat er in 2001 één van de drie leden vervangen werd? En dat de grootste successen daarna behaald werden? En toen de drie originele leden in 2012 terugkeerden, waren zij toen dezelfde Sugababes als in 2011? Moeilijke vragen, waar geen goed antwoord op te geven is. Het is een vraag over identiteit, het zoeken naar een constant in een wereld waar de enige constante factor verandering is.

Toen ik deze filosofische vraag tegenkwam dacht ik meteen aan bitcoin. Wat is bitcoin? Uit welke onderdelen bestaat het? Welke onderdelen kunnen verwisseld worden? Zijn er onderdelen die zelfs veranderd kunnen worden? En waar moeten we vanaf blijven? Zo zijn er vooral in de beginjaren verschillende bugs gefixed. Maakt dat bitcoin anders? En dan hebben we het nog niets eens gehad over de verschillende soft- en hard-forks die bitcoin ondergaan heeft de afgelopen 10 jaar. Is bitcoin simpelweg de som der delen of is er meer dan dat? Mijn instinct zegt dat laatste. Bitcoin is wat iedereen er nu van maakt. Wat het 10 jaar geleden was is nu hooguit een mooie herinnering.

Wat denk jij? Zijn er onderdelen van bitcoin die zo belangrijk zijn dat ze onmisbaar zijn in het bepalen van de identiteit van het geheel? Ik hoor het graag. Tot volgende week.