Het was een week vol belangrijke gebeurtenissen op de financiële markten. Amerikaanse cijfers van inflatie en werkgelegenheid. Notulen van de vorige rentevergadering van de Fed. En een rentebeslissing van de Europese Centrale Bank, die de rente gelijk hield, maar zinspeelde op een verlaging in juni.

De cijfers bevestigen het beeld dat de Amerikaanse economie veerkrachtig is en dat de inflatie niet veel verder daalt, waardoor renteverlagingen niet zo’n handig idee zijn. Althans, volgens de heersende theorie over hoe de economie werkt. Daarover later meer.

In dat alles dobbert de koers van bitcoin rustig zijwaarts rond de 69.000 dollar, de top van de vorige bullmarkt. Nog een week tot de komende halving. Zou deze correctie voor die tijd afgerond worden door een uitbraak boven de 73.800 dollar? Dan zou deze correctie met een daling van 18% opnieuw mild zijn.

Het gedrag van beleggers in de on-chain data wijst erop dat we voldoende tijd hebben doorgebracht in het huidige prijsbereik. De long-term holders zijn gestopt met verkopen en de realized price neemt nauwelijks meer toe. Iedereen die hier winst wilde nemen, heeft dat gedaan.

Hieronder staat de grafiek die we vorige week in het premium-gedeelte toonden, met de data bijgewerkt tot en met vandaag. Bovenin zie je de Bollinger Bands die de beweeglijkheid van de koers visualiseren. De afstand tussen de randen van deze band is een maat voor de volatiliteit.

Die is inmiddels teruggezakt naar de zone waarin de meeste periodes vielen die we saai, kalm en rustig noemen. Het kan best nog kalmer, en het kan ook maandenlang kalm blijven. Het is daarom beslist geen garantie op spoedig vuurwerk en slechts een aanwijzing dat de markt tot rust gekomen is.

Zou de halving deze rust verstoren? Niet om redenen die te maken hebben met de halvering van de beloning van de miners. Dat effect is inmiddels erg klein, zeker op korte termijn. Maar er kunnen best dingen gebeuren die samenhangen met de halving, die de koers een zetje geven.

Zo worden precies tijdens de halving runes gelanceerd, een nieuw protocol voor tokens op bitcoin. De komende dagen zullen we hierover een losse Alpha versturen. Ook zou er met een succesvolle halving voor sommige beleggers een punt van onzekerheid kunnen verdwijnen. Of de halving brengt bitcoin als digitaal goud bij grote beleggers onder de aandacht. Kortom, we hebben een paar interessante weken voor de boeg!

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Premium Members:

  1. Is het tijdstip van de halving te voorspellen?
  2. Heeft de heersende theorie over hoge rente het fout?
  3. Niemand weet waarom de goudkoers stijgt
  4. Geldstroom naar bitcoinfondsen over het hoogtepunt heen
  5. Ruimte zat voor verdere stijging?