De SEC klaagt de twee grootste cryptobeurzen ter wereld aan. En de markt? Die staat na een dag weer op het niveau van voor de persberichten. Wat zegt dit over de fase van de marktcyclus?

De reactie van de markt en de media op de gebeurtenissen van deze week zijn een extra aanwijzing dat we in de herstelfase na de bodem van de bearmarkt zitten. In die fase van de marktcyclus is de markt niet erg gevoelig meer voor slecht nieuws, terwijl de media spreekt over paniek, angst, grote gevolgen, rep en roer.

SEC klaagt Binance en Coinbase aan

We are operating as a fking unlicensed securities exchange in the USA bro.” — Binance chief compliance officer, 2018

Dit citaat komt uit de 136-pagina’s tellende aanklacht tegen Binance en zijn ceo Changpeng Zhao. De SEC wil hiermee zijn stelling onderbouwen dat Binance een plan ontwikkelde om Amerikaans toezicht te ontwijken en toch Amerikaanse klanten te bedienen.

Maandagavond stuurden we een Alpha Alert om jullie bij te praten over de actie van de SEC en de koersdaling die daarop volgde: “We gaan er nu vanuit dat het effect op de bitcoinprijs tijdelijk is”.

Onderstaande grafiek toont de bitcoinkoers in de afgelopen 10 dagen en laat mooi zien hoe de markt deze week reageerde op de gebeurtenissen.

Maandagmiddag om vijf uur maakte Bloomberg de aanklacht tegen Binance bekend. De koersen van bitcoin en ether daalden in een paar uur met 5 procent en Binance-munt BNB met 9 procent. Bitcoin kwam uit op 25.400 dollar, het laagste punt sinds 17 maart.

Dinsdagmiddag om twee uur volgde een tweede aanklacht van de SEC, ditmaal aan het adres van Coinbase. De koers daalde meteen nog iets verder naar 25.300 dollar. Maar hier bleef het bij. Een stevige koersstijging bracht de koersen van bitcoin en ether binnen een paar uur terug op het niveau van voor de persberichten.

Laten we eens kijken naar de anatomie van zo’n snelle daling. Het startschot wordt gegeven door de eerste reflex na het breken van het nieuws. Geschrokken handelaren en krantenkoppen analyserende algoritmes zetten de koers in beweging.

De dalende koers brengt een nieuwe groep handelaren in de knel. Zij speculeerden juist op stijging van de koers en sluiten vrijwillig of gedwongen hun positie. Dat versnelt en vergroot de al ingezette beweging.

Maandag leverde dat het hoogste bedrag aan long liquidations op van dit jaar. Coinglass noteerde bijna 300 miljoen dollar aan long-posities die gedwongen werden gesloten.

Bron: CoinGlass

Dinsdag steeg de koers net zo snel als hij maandag daalde, terug naar het niveau van voor de aanklacht. Blijkbaar ziet de markt geen reden tot langdurige nervositeit. Dat is inhoudelijk goed te verklaren, want dat er aanklachten zouden komen, was al bekend. En de uitkomst van de rechtszaken ligt vermoedelijk nog jaren in de toekomst.

Daarnaast hebben deze aanklachten in beginsel alleen impact op de Verenigde Staten, waar in het slechtste geval dienstverleners sterk beperkt worden in welke diensten ze mogen aanbieden. Vervelend, maar geen ramp, lijkt de markt te zeggen.

Het ontbreken van paniek zien we ook terug in de kapitaalstromen van en naar de gedaagde handelsplatforms. Er wordt niet veel van beide platforms afgehaald, gebruikers laten het grootste deel gewoon staan. Niet te vergelijken met de situatie bij FTX, toen een razendsnelle bankrun op gang kwam.

Hieronder zie je de verandering in de hoeveelheid bitcoin en ether op Binance in 7 dagen tijd. Er is nu een uitstroom van 3 procent voor bitcoin en 4 procent voor ether. Dat is veel minder dan de 14 procent uitstroom in december toen de uitgifte van Binance-stablecoin BUSD aan banden werd gelegd.