Is het nu of nooit voor bitcoin? Straks buigen we ons uitgebreid over deze vraag, die niet gaat over de koersen van deze week maar over het verloop van de rest van deze marktcyclus. De komende 18 maanden is het erop of eronder.

Maar eerst naar de turbulente markt van de afgelopen zeven dagen.

‘Einde van de daily cycle in zicht’. Dat was de titel van de Alpha Markets van vorige week. Drie dagen later bracht een waterval de koers van 64.000 dollar naar 58.500 dollar. Was dit dan de daily cycle low?

Dat zou goed kunnen. Het volume van de daily candle van 24 juni was overtuigend. En de momentum-indicator krult inmiddels goed omhoog. Ook is 54 dagen een prima lengte voor de een daily cycle.

Voor bevestiging dat 24 juni inderdaad de daily cycle low is, willen we vanuit de cycles-analyse drie dingen zien:

 1. Een dagslot boven de openingskoers van de dag waarop de daily cycle low viel, dat is 63.200 dollar.
 2. Een dagslot boven de dalende trendlijn van de daling van de daily cycle high naar de daily cycle low, nu op 63.100 dollar.
 3. Een dagslot boven het 10-daags gemiddelde, nu op 62.700 dollar.

Stijgen we naar boven de 63.200 dollar, dan nemen we aan dat op 24 juni een nieuwe daily cycle begon. En vermoedelijk was die dag ook het begin van een nieuwe weekly cycle.

Een nieuwe weekly cycle komt vaak met een nieuw verhaal. Elke weekly cycle heeft zijn eigen karakter en eigen thema. De vorige stond in het teken van de halving en de flows naar de ETF’s. Die daarvoor ging over de mogelijke komst van de ETF’s. Waar zou deze over gaan?

Kijken we breder dan alleen de cycles-analyse, dan is er meer nodig voor vertrouwen in een spoedig einde van de zwakke markt van de afgelopen vier weken. Dan willen we bijvoorbeeld het volgende zien:

 1. Een dagslot boven de short-term holder realized price (STH-RP), nu op 64.400 dollar. Later meer hierover.
 2. Een dagslot boven het 50-daagse gemiddelde, nu op 66.400 dollar. Dit gemiddelde brengt een scheiding aan tussen een sterke en een zwakke markt.
 3. Een stijging van de RSI van oversold naar boven de 50.

Geen van de zes criteria die we hierboven hebben genoemd kunnen we afvinken. Er is nog veel werk te doen voor we van een nieuwe trend kunnen spreken. Zolang dit het geval is, blijven zijn er twee paden mogelijk:

 • Ten eerste de hierboven beschreven bevestiging van de daily cycle low en de uitbraak naar boven. In eerdere daily cycles zagen we dit pas na een dag of vier of vijf. Waarschijnlijkheid: 70% .
 • Ten tweede een tweede, mogelijk diepere, bodem met daarbij positieve divergentie op momentum-indicatoren zoals de RSI voordat de trend keert. Waarschijnlijkheid: 30%.

In beide gevallen is de voor de hand liggende timing de komende paar dagen. Misschien ligt er voor de verandering een keer een volatiel weekend voor ons, in plaats van de serene rust van de afgelopen weekenden.

Vanuit het perspectief van de indeling van een portefeuille zouden we de tactiek als volgt opknippen.

De kernpositie is volledig ingevuld. Het basisscenario is dat de bullmarkt nog niet voorbij is. De invalidatie daarvan ligt een stuk onder de 60.000 dollar, zie bijvoorbeeld deze Markets onder het kopje ‘Op welke koers stap jij uit?’.

De speculatieve positie beginnen we voorzichtig te vullen, vooralsnog alleen met bitcoin, ether en solana. Voor risicovollere posities is het nog te vroeg. Daarvoor wachten we tot het regime echt veranderd is.

Een indicator hiervoor is een trendbreuk in de bitcoin dominance. Hieronder zie je die in een grafiek. We nemen hiervoor de marktwaarde van bitcoin ten opzichte van de hele cryptomarkt exclusief de grootste stablecoins. De grens van 60% lijkt een belangrijke rol te spelen, in 2020 als steun en de afgelopen 12 maanden als weerstand.

Doorbreken we de dominance naar boven? Dan doet bitcoin het beter dan de rest, en kun je beter in bitcoin zitten. Vallen we uit dit patroon naar beneden? Dat is een signaal om meer risico te nemen.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

 1. Afgekoeld naar oktober 2023
 2. Short-term holders staan in de min
 3. De komende 18 maanden zijn bepalend: nu of nooit voor bitcoin