Vorige week schreven we uitgebreid over de ETF-aanvraag van BlackRock. Het lijkt erop dat andere financiële instellingen het door BlackRock ($10 biljoen onder beheer) veroorzaakte positieve sentiment aangrepen om hun cryptoambities te delen met de buitenwereld. Dit gebeurde in de dagen erna:

 • Invesco ($1,5 biljoen onder beheer) heractiveerde zijn eigen ETF-aanvraag.
 • WisdomTree ($87 miljard onder beheer) diende een ETF-aanvraag in.
 • Bitwise ($1 miljard onder beheer) diende een ETF-aanvraag in.
 • Citadel, Fidelity en Charles Schwab lanceerden een nieuwe crypto exchange.
 • Deutsche Bank registreerde zich als cryptodienstverlener.
 • Banco Santander startte een educatief programma rond bitcoin en crypto.

Je begrijpt dat het sentiment in de markt daardoor in korte tijd keerde. De verhaallijn van het institutionele geld werd nieuw leven ingeblazen, en die werd versterkt en bevestigd door de stijgende koers van bitcoin. Die lag vorige week maandag rond de 26.400 dollar en bereikte vrijdagavond een nieuw jaarlijks hoogtepunt op 31.400 dollar. Een indrukwekkende stijging van meer dan 27 procent in relatief korte tijd.

De belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van afgelopen week borduurden voort op de nieuw ingezette verhaallijn. In deze News-editie doen we daarom een rondje langs de velden en praten we je bij over de verschillende dossiers die zijn geopend.

Binance verlaat België

We starten met het Binance-dossier.

Misschien heb je even onder een steen geleefd en gemist dat de beurs uit Nederland vertrekt. In dat geval is deze paragraaf voor jou. Vanaf 17 juli kan je daar enkel nog tegoeden opnemen. Maak je gebruik van Binance? Zorg dan dat je vóór 12 juli je tegoeden consolideert en wegstuurt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze voor onbepaalde tijd vaststaan bij Binance. Meer hierover lees je in deze News-editie en in deze Alert.

Afgelopen vrijdag maakte de Belgische toezichthouder FSMA bekend dat Binance een soortgelijk lot is toebedeeld bij onze zuiderburen. Omdat de beurs diensten aanbiedt vanuit landen die geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte, “beveelt ze Binance om elke aanbieding en verrichting van dergelijke diensten in België onmiddellijk stop te zetten”.

De FSMA beveelt Binance om elke aanbieding van diensten met virtuele munten in België onmiddellijk stop te zetten
De FSMA stelt vast dat Binance in België diensten aanbiedt en verricht voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta en het aanbieden van bewaarportemonnees vanuit landen die geen lid zijn van de Europese Economische Ruimte. Bijgevolg beveelt ze Binance om elke aanbieding en verricht…

Dat Binance uit Nederland en België vertrekt, is voor de lokale cryptosector goed nieuws. Het gebeurt niet vaak dat een grote groep gebruikers ineens een nieuw onderkomen zoekt. Daarom zijn her en der de rode lopers uitgerold in de vorm van acties en kado’s voor overstappers. Dat ziet er als volgt uit:

 • Bitvavo: Overstappers ontvangen een stortingsbonus tot 500 euro. Op de tegoeden die je stort, ontvang je tot en met 31 juli rente. Nieuwe klanten handelen daarnaast de eerste 10.000 euro commissievrij.
 • Amdax: De drempel om klant te mogen worden is tijdelijk verlaagd naar een minimale inbreng van 2500 euro. Daarnaast onderscheidt Amdax zich met een persoonlijke overstapservice, waarbij klanten met een videocall of op kantoor door het proces begeleid worden.
 • BLOX: Voor alle klanten verlaagt BLOX de handelstarieven van 1 naar 0,25 procent. De app begeleidt nieuwe klanten bij het overzetten van hun tegoeden van Binance naar BLOX.
 • AnycoinDirect: Deze broker biedt nieuwe klanten een welkomstkado aan. Zij handelen daarmee de eerste 1500 euro commissievrij.

Doe er je voordeel mee!

BlackRocks ETF-aanvraag

De race om de eerste spot bitcoin ETF is weer van start gegaan. Dit keer pakt BlackRock daarin de hoofdrol. Over de aanvraag van ’s werelds grootste vermogensbeheerder kregen we twee vragen: wanneer horen we hier iets over van de SEC en wat is de kans van slagen?

De eerste vraag beantwoorden we met een beknopte planning:

 • 12 augustus 2023: Eerste beslismoment; 45 dagen uitstel mogelijk.
 • 26 september 2023: Tweede beslismoment; 90 dagen uitstel mogelijk.
 • 25 december 2023: Derde beslismoment; 60 dagen uitstel mogelijk.
 • 23 februari 2024: Vierde en laatste beslismoment. Hierop moet goed- of afkeuring worden gegeven.

De tweede vraag is lastiger te beantwoorden. Analisten die BlackRocks aanvraag hebben onderzocht, zien geen wezenlijke verschillen met andere aanvragen. Dat interpreteren wij als volgt.