Op 16 september 2022 schreven we over een grote mijlpaal voor de ethereum-gemeenschap, de oplevering van ‘de merge’. Deze term staat voor het wisselen van het door ethereum gebruikte consensusmechanisme, de overstap van Proof of Work naar Proof of Stake (PoS). Het werd destijds beschreven als een uiterst complexe procedure. Alsof het team van Max Verstappen rijdend een bandenwissel moet uitvoeren.

De merge ging net zo snel voorbij als een pitstop van Verstappen. Het beeld van ethereums panda, die de activatie van PoS inluidde, maakte een kort applaus los en daarna ging men weer back to business. Doorbouwen naar de volgende mijlpaal, want er zijn nog losse eindjes aan elkaar te knopen.

Een voorbeeld daarvan was het ontbreken van een opnamefunctie voor de ethers die voor staking zijn vastgezet. Dit hiaat is weggenomen met het doorvoeren van de Shapella-upgrade. Afgelopen woensdagnacht ging de knop om, een maand of zeven na de omschakeling naar PoS. Voor ethereum-ontwikkelaars en -investeerders markeert dit moment de afronding van een jarenlange transitie.

Shapella is een samentrekking van Shanghai en Capella. Onder de noemer Shanghai vallen wijzigingen aan ethereums execution layer. Die ondersteunt nu nieuwe transactietypen waarmee stakers de opdracht kunnen geven om met staking gemoeide ethers te ontgrendelen. Capella is de naam voor wijzigingen aan ethereums consensus layer. Die moet iets begrijpen van die nieuwe transactietypen om de opdrachten te kunnen goedkeuren. Logischerwijs moesten deze upgrades tegelijkertijd plaatsvinden.

Staking is in korte tijd erg populair geworden. Op het moment van schrijven zijn er meer dan 477.000 zogeheten validators aan het werk, die elk minimaal 32 ETH hebben ingelegd. In totaal zijn alle validators goed voor meer dan 17 miljoen ETH, omgerekend zo’n 36 miljard dollar. Meer dan 14 procent van alle ether is op deze manier tijdelijk uit roulatie gehaald.

Vanwege deze upgrade hing er een vraag boven de markt. Ontgrendelen stakers na de activatie van Shapella hun ether massaal? En komt daardoor de prijs van ether onder druk te staan?