Op 22 december 2020 werd Ripple door de SEC voor de rechter gesleept. Formeel betreft het een rechtszaak tegen het bedrijf Ripple Labs Inc. en twee bestuurders, Bradley Garlinghouse en Christian A. Larsen. Het verwijt? Ze zouden ruim 1,3 miljard dollar hebben opgehaald met de illegale verkoop van effecten. Een overtreding die ze volgens de SEC tot de dag van vandaag nog begaan, want met de verkoop van tokens is het bedrijf nooit gestopt.

Veel van dit soort zaken eindigen met een schikking tussen de toezichthouder en de aangeklaagden. Maar Garlinghouse en Larsen besloten de strijd aan te gaan. Wat hun betreft heeft de verkoop van hun XRP-tokens niets te maken met de oude effectenwet die de SEC graag op cryptoactiva toepast. Laat deze stelling maar eens door een rechter toetsen, moet het tweetal hebben gedacht. De goed gevulde oorlogskas zal daarbij zeker geholpen hebben.

Zijn crypto’s gewoon aandelen in een nieuw jasje?
De rechtszaken die de SEC aanspande tegen Coinbase en Binance leiden tot verhitte discussies. Centraal daarin staat de classificatie van crypto’s. Wat betekent dit? En is dit wel de belangrijkste vraag?
Aandeel, effect, security? In deze News-editie leggen we meer uit over de classificatie van financiële producten en de manier waarop de SEC hiernaar kijkt.

We springen tweeënhalf jaar de toekomst in. Deze week verscheen een grote golf van nieuwsberichten over Ripple. Een paar voorbeelden:

  • Bloomberg: “Ripple is een security bij verkoop aan institutionele partijen”.
  • CoinDesk: “Ripple en cryptosector scoren gedeeltelijke winst”.
  • CNBC: “Rechter bezorgt Ripple enorme overwinning”.
  • The Verge: “Ripple’s XRP was soms een security”.

Je begrijpt, de rechter heeft een uitspraak gedaan en die kan zoals zo vaak op verschillende manieren worden uitgelegd. Is dit een overwinning voor de SEC, voor Ripple of zelfs voor de hele cryptosector? Wat hebben andere cryptoactiva zoals ether en solana hieraan? Wat betekent dit voor de secundaire handel op exchanges? En voor andere rechtszaken, bijvoorbeeld die tussen de SEC en Coinbase?