De afgelopen jaren dienden nieuwe en gevestigde partijen samen tientallen aanvragen in voor een zogeheten spot bitcoin ETF. De SEC verwees iedere inschrijving resoluut naar de prullenbak. Met iedere afwijzing slonk de hoop op de komst van dit gewilde product, tot op het punt dat er bijna geen interesse meer over was. Dat veranderde afgelopen week ineens toen vermogensreus BlackRock een aanvraag indiende. Komt die ETF er dan toch? En wat betekent dat dan?

Daarover zometeen meer. Eerst een korte Binance-update.

Binance vertrekt uit Nederland

Afgelopen vrijdag ontving je twee Alpha-edities. Dat komt alleen voor als er vlak na het verzenden van een nieuwsbrief iets gebeurt waardoor opschudding en commotie ontstaat. Opnieuw was Binance hiervoor de aanleiding.

De beurs maakte bekend zijn dienstverlening aan Nederlanders te stoppen. Dat heeft deze gevolgen:

  • Nederlanders kunnen zich niet meer bij de beurs registreren.
  • Vanaf 12 juli kunnen Nederlanders er niet meer handelen.
  • Vanaf 17 juli kunnen Nederlanders niets meer aankopen of storten.
  • Na 17 juli kunnen Nederlanders enkel nog tegoeden opnemen.

Heb je een account bij Binance? Regel dan dat je vóór 12 juli je tegoeden consolideert en wegstuurt. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat ze voor onbepaalde tijd vaststaan bij Binance. Meer over deze aankondiging lees je in de Alert van afgelopen vrijdag.

Binance vertrekt uit Nederland, actie vereist
Binance vertrekt per 17 juli uit Nederland. Registraties van Nederlandse klanten zijn per direct gesloten. Bestaande klanten hebben tot 12 juli de tijd om hun tegoeden om te zetten. Na 17 juli kunnen die enkel nog worden opgenomen.

Bijna tegelijk met het persbericht over Nederlandse klanten kwam naar buiten dat Binance onder vuur ligt in Frankrijk. Volgens CoinDesk neemt het Franse Openbaar Ministerie de beurs onder de loep voor het illegaal werven van klanten en zware witwaspraktijken. Het zou daarbij gaan om de periode waarin Binance actief was op de Franse markt zonder toestemming van de toezichthouder. Die gaf Binance pas in mei 2022 groen licht.

Zowel Binance als diens ceo Changpeng Zhao (CZ) zetten het nieuws weg als FUD. Volgens hen betrof het een routineonderzoek dat past bij het beleid dat door de toezichthouder is ingesteld. “Binance werkte zoals altijd volledig mee en we voldeden aan al onze verplichtingen”, aldus de beurs.

Binance wil Frankrijk als toegangspoort tot de Europese markt gebruiken. Het zou een flinke tegenslag zijn als de beurs de Franse autoriteiten als medestanders verliest.

Ook elders in Europa heeft de beurs het lastig. Maandag werd bekend dat Binance de registratie in het Verenigd Koninkrijk heeft ingetrokken. En eerder deze week werd bekend dat Binance zijn registratie in Cyprus wil opzeggen. Een woordvoerder stelt dat alle aandacht nodig is voor het behalen van een MiCA-vergunning.

In de VS boekte Binance een kleine overwinning. De toezichthouder vroeg de rechter om alle (bedrijfs)tegoeden te bevriezen, maar die ging daar niet in mee. Hij gaf de opdracht om onderling tot een overeenkomst te komen en die ter ondertekening aan hem voor te leggen. Inmiddels is dat gebeurd. Binance zorgt ervoor dat activa van Amerikanen in de VS bewaard worden en neemt maatregelen om het zeggenschap van CZ over die tegoeden in te perken. Maar anders dan de SEC had willen zien, blijft Binance.US gewoon operationeel.

BlackRock wil een bitcoin ETF

We gaan door met het nieuws dat marktbreed als bullish wordt gezien. Afgelopen donderdag werd bekend dat vermogensreus BlackRock een spot bitcoin ETF heeft aangevraagd bij de SEC. De geruchten die daar een dag eerder over circuleerden werden concreet gemaakt.