We hebben een week achter de rug waarin relevante gebeurtenissen elkaar in hoog tempo opvolgden. De bankencrisis in de VS greep daarbij de meeste aandacht. In deze editie van News praten we je daarover bij, en hebben we de vijf belangrijkste gevolgen op een rij gezet.

Drie cryptobanken dicht

Zo, we hebben een eventful weekje achter de rug. Je knippert een paar keer met je ogen en de drie belangrijkste banken voor de Amerikaanse cryptosector zijn gesloten. Banken die voor de meeste mensen tot voor kort onbekend waren, Silvergate Bank (SI), Silicon Valley Bank (SVB), en Signature Bank (SBNY).

Voor SI en SVB geldt dat ze om soortgelijke redenen hun deuren moesten sluiten. Teveel van hun klanten stonden tegelijk voor de deur om hun geld op te eisen. De banken moesten langlopende obligaties tegen verlies verkopen. En omdat klanten niet direct bij hun geld konden, verloren ze hun vertrouwen in de belangrijkste functie van de bank: het bewaren van hun geld.

And then they fight you
Vastberadenheid bij Jerome Powell om de rente verder te verhogen, bank runs op Amerikaanse banken en toezichthouders die zich hebben voorgenomen om crypto te verstikken. Het is niet gek dat we wat turbulentie zagen op de bitcoinmarkt.
Meer over het mechanisme die ten grondslag ligt aan het omvallen van SI en SVB lees je in de Markets van afgelopen vrijdag

Rond de teloorgang van SVB ontstond grote consternatie. De naam van de bank verraadt al dat ze een spilfunctie vervult in de Amerikaanse (fin)techsector. Veel start- en scale-ups zijn voor hun bankdiensten afhankelijk van SVB. Bovendien hebben ze er hun geld staan. Geld dat ze gebruiken om hun bedrijf uit te bouwen en hun personeel te betalen.

Wat als we maandag de rekeningen niet meer kunnen betalen? Wat als we de salarissen niet meer kunnen voldoen? Wat als we onze cashreserves kwijt zijn? Wat als...?

Al snel werd de Amerikaanse regering aangesproken. Ze moeten ingrijpen om erger te voorkomen. Consumenten en bedrijven kunnen massaal hun vertrouwen in de banksector verliezen en hun tegoeden opnemen. Want als je al je geld kan kwijtraken bij een bank als SVB, waarom zou mij dat dan niet kunnen overkomen? Het zou rampzalig zijn als een groot aantal banken daardoor zou omvallen.