Onze Premium Members hebben direct toegang tot onze analisten, bijvoorbeeld via het online vragenforum op Discord. Maandelijks levert dat tientallen vragen én inzichten op. Periodiek pakken we er vier opvallende vragen uit en belichten we die onder de noemer van Alpha Answers.

In deze editie belichten we het lightningnetwerk als schaalbaarheidsoplossing, geven we onze visie op Starknet ($STRK), vertellen we hoe je problemen met je bank voorkomt en duiken we in de wereld van MicroStrategy.

1️⃣ Is het lightningnetwerk dé schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin?

🙋
Vraag van Marien:
In een uitzending van Satoshi Radio merkte ik bij Bart enige frustratie dat het lightningnetwerk traag uit de startblokken komt. Ik deel die frustratie wel en vraag me af wat hiervan de oorzaken kunnen.

Vragen die bij me opkomen: Is Lightning wel geschikt of zijn er betere alternatieven? Is het voor veel bitcoiners nog te diep in het rabbit hole? Zou balancing een bottleneck kunnen zijn?

Graag hoor ik jullie gedachten hierover.
Antwoord van Bert:

Er zijn inderdaad best wat argumenten voor de stelling dat het lightningnetwerk geen handige manier is om te schalen, met misschien als belangrijkste twee dat het (1) lastig is om goede user experience te bereiken, en (2) erg kapitaal-intensief is.

Ik denk dat er over 10 jaar betere second layers gebouwd zijn op bitcoin. Het meest voor de hand ligt nu om te kijken naar rollups. Maar uiteindelijk is er maar één manier om erachter te komen: developers, startups, knutselaars die op honderden manieren een poging wagen en kijken wat er wel en niet werkt.

Dat is ook de reden dat dit rabbit hole zo diep is. Je kunt best een theoretisch, conceptueel model tekenen van hoe je zou kunnen schalen, maar uiteindelijk moeten we gewoon dingen proberen. En dan zijn er ineens tientallen initiatieven die je zou moeten volgen om een volledig antwoord te kunnen geven.

Wij proberen de interessantste in de gaten te houden, en zullen in Satoshi Radio en in de Alpha's blijven rapporteren over doorbraken!

Antwoord van Bart:

Ik denk dat je met het balancing-probleem de spijker op zijn kop slaat wat betreft het non-custodial meedoen aan het lightningnetwerk. Het werken met betaalkanalen is gewoon gedoe. Dat valt echter weg met een custodial wallet; dan is de gebruikerservaring ineens zo gek nog niet.


Voor onze Premium Members gaan we door met deze drie vragen:

  1. Hoe kijken jullie naar Starknet ($STRK)?
  2. Hoe voorkom je dat je bank een probleem maakt bij verkopen van bitcoin?
  3. Hoe hangt de koers van MicroStrategy samen met die van bitcoin?