Dit is het derde artikel uit een reeks. In het eerste artikel beschreven we waarom iedereen (gedwongen) een belegger is geworden. In het tweede artikel bespraken we wat beleggen is en waarom de ene beleggingsstrategie de andere niet is.

In dit derde artikel gaan we het hebben over tactiek. We bespreken hoe je je beleggingsportefeuille kunt samenstellen en balanceren, met aandacht voor risico, rendement en de keuze tussen zelf beleggen of vermogensbeheer.

Een palet aan beleggingsmogelijkheden

Je kunt in van alles en nog wat beleggen. Van aandelen en (staats-)obligaties tot vastgoed en grondstoffen. Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden, waaronder startups, bitcoin en crypto. Om nog maar te zwijgen over kunst en antiek.

Om enigszins het overzicht te bewaren spreken we vaker over een beleggingscategorie dan over een specifiek aandeel of goed. Jouw investeringspositie gaat dus over een beleggingscategorie. Een beleggingscategorie is een groep beleggingen met vergelijkbare kenmerken en risico-rendementsprofielen. Iedere categorie biedt een andere balans tussen risico en rendement. Door verschillende categorieën in je portefeuille op te nemen, kun je risico’s beter spreiden. Bekende beleggingscategorieën zijn:

  1. Aandelen
    Deelbewijzen van bedrijven met een hoog risicopotentieel, maar ook hogere verwachte rendementen. Binnen aandelen zijn er subcategorieën, zoals techaandelen of industriële aandelen, die elk hun eigen risiconiveau hebben.
  2. Obligaties
    Schuldpapier uitgegeven door overheden of bedrijven. Deze hebben meestal een lager risico dan aandelen, maar bieden daarom doorgaans ook lagere rendementen.
  3. Hard assets
    De meer tastbare investeringen zoals huizen, goud, zilver en grondstoffen. Hard assets hebben doorgaans een meer stabiel rendement en zijn minder gevoelig voor marktschommelingen, hoewel ze soms moeilijk snel te verkopen zijn.
  4. Alternatieve beleggingen
    Bitcoin en crypto vallen traditioneel onder de alternatieve beleggingen. Ook beleggingen in hedgefondsen of private equity vallen hierin. Investeringen in deze categorie kunnen heel risicovol zijn, maar ook een bijzonder aantrekkelijk rendementspotentieel bieden.

Elke beleggingscategorie heeft een ander profiel. Dit maakt het mogelijk om je portefeuille zo samen te stellen dat deze aansluit bij jouw risicovoorkeuren en beleggingsdoelen.

📥
Automatisch alle artikelen ontvangen?
Leer nog meer over sparen en beleggen. Registreer je gratis!

Risico-rendementsverhouding

We spraken in het vorige artikel al over het spanningsveld tussen risico en rendement. In de wereld van beleggen gaan risico en rendement hand in hand.

Beleggers die bereid zijn meer risico te nemen, verwachten daarvoor een hoger rendement als compensatie. Dit fenomeen wordt de risico-rendementsverhouding genoemd. De truc is om deze eigenschap van je portefeuille goed in de smiezen te hebben. Een veel gebruikte eenheid om de risico-rendementsverhouding mee uit te drukken is de Sharpe-ratio.

Dit thema wordt mede mogelijk gemaakt door Amdax

De Sharpe-ratio

De Sharpe-ratio geeft inzicht in het rendement per eenheid risico. Een hogere Sharpe-ratio geeft aan dat het rendement relatief hoog is ten opzichte van het genomen risico. In de praktijk wordt een Sharpe-ratio van 1 als goed beschouwd, van 2 als zeer goed en van 3 of hoger als uitzonderlijk.