Afgelopen maandag kwam FTX-ceo John Ray III naar buiten met zijn eerste tussentijdse rapportage over de stand van zaken bij de gevallen beurs. Daarin beschrijft hij in geur en kleur het operationele falen van het bedrijf. Sta je op het punt om zijn rapport te lezen? Doe het niet, dat hebben wij al voor je gedaan.

Je herinnert je ongetwijfeld dat FTX eind 2022 met een klap in elkaar viel. In de Roundup van die week schreven we over de openingsverklaring van John Ray, waarmee hij de faillissementsprocedure van FTX startte. Hij liet daarin geen spaan heel van de bedrijfsvoering van ex-ceo Sam Bankman-Fried (SBF). Ray schreef over een totaal gebrek aan administratie, grote veiligheidsfouten, en de frauduleuze voorkeursbehandeling van Alameda, SBF’s eigen handelshuis.

De schandalen die Ray beschreef, worden in zijn tussentijdse rapport verdiept. Hij beschrijft hoe FTX concreet met klanttegoeden omging (alles zat in hot wallets), hoe de voorkeurspositie van Alameda eruit zag (ze kon onbeperkte hoeveelheden cryptoactiva wegsluizen), en over het gebrek aan IT-controles (bijna iedereen had toegang tot klanttegoeden).

Bijzonder ernstige en smeuïge bevindingen die bevestigen wat we al wisten en vermoedden. SBF en consorten maakten van FTX een enorme puinhoop. Voor wie daarover meer weten wil: Bart heeft de drie meest opvallende zaken uit het rapport met tekst en uitleg op de Community geplaatst.

Het zorgwekkende is dat je als FTX-gebruiker de puinhoop van buitenaf niet kon zien. We lezen alle rapportages nauwgezet door, op zoek naar indicatoren die je kunt gebruiken om jezelf in de toekomst leed te besparen. Het inzicht: die zijn er maar beperkt.

Dit zijn de rode vlaggen die stonden te wapperen:

  1. FTX.com was op een ongebruikelijke plek gevestigd.
  2. FTX liet zichzelf door obscure accountants controleren.
  3. Boekingen naar FTX verliepen via Alameda.
  4. FTX had geen volwaardig bestuur.
  5. FTX bood extreem hoge hefbomen aan.

Deze signalen waren voor veel mensen niet doorslaggevend of voldoende alarmerend om bij FTX te vertrekken. Niet vreemd, want voor iedere rode vlag is wel een argument te bedenken waarmee een goedaardige situatie te verklaren is. Een beter oordeel was enkel voorbehouden aan wie achter de schermen kon meekijken bij FTX.

Maar zelfs zij werden voor een groot deel door SBF’s neergezette imago gefopt. SBF vermarkte zichzelf als weldoener, was regelmatig te zien met hoogwaardigheidsbekleders, ontkrachtte iedere twijfel met podcasts en artikelen, en bleef tot op het laatste moment volhouden dat er met zijn beurs niets aan de hand is.

De conclusie is dat je als gebruiker van een exchange onmogelijk kunt beoordelen of de bestuurders goed- of kwaadaardige intenties hebben. Je kunt als exchange-gebruiker daarom drie dingen doen: