Afgelopen maandag kwam FTX-ceo John Ray III naar buiten met zijn eerste tussentijdse rapportage over de stand van zaken bij de gevallen beurs. Daarin beschrijft hij in geur en kleur het operationele falen van het bedrijf. Sta je op het punt om zijn rapport te lezen? Doe het niet, dat hebben wij al voor je gedaan.

Je herinnert je ongetwijfeld dat FTX eind 2022 met een klap in elkaar viel. In de Roundup van die week schreven we over de openingsverklaring van John Ray, waarmee hij de faillissementsprocedure van FTX startte. Hij liet daarin geen spaan heel van de bedrijfsvoering van ex-ceo Sam Bankman-Fried (SBF). Ray schreef over een totaal gebrek aan administratie, grote veiligheidsfouten, en de frauduleuze voorkeursbehandeling van Alameda, SBF’s eigen handelshuis.

De schandalen die Ray beschreef, worden in zijn tussentijdse rapport verdiept. Hij beschrijft hoe FTX concreet met klanttegoeden omging (alles zat in hot wallets), hoe de voorkeurspositie van Alameda eruit zag (ze kon onbeperkte hoeveelheden cryptoactiva wegsluizen), en over het gebrek aan IT-controles (bijna iedereen had toegang tot klanttegoeden).

Bijzonder ernstige en smeuïge bevindingen die bevestigen wat we al wisten en vermoedden. SBF en consorten maakten van FTX een enorme puinhoop. Voor wie daarover meer weten wil: Bart heeft de drie meest opvallende zaken uit het rapport met tekst en uitleg op de Community geplaatst.

Het zorgwekkende is dat je als FTX-gebruiker de puinhoop van buitenaf niet kon zien. We lezen alle rapportages nauwgezet door, op zoek naar indicatoren die je kunt gebruiken om jezelf in de toekomst leed te besparen. Het inzicht: die zijn er maar beperkt.

Dit zijn de rode vlaggen die stonden te wapperen:

  1. FTX.com was op een ongebruikelijke plek gevestigd.
  2. FTX liet zichzelf door obscure accountants controleren.
  3. Boekingen naar FTX verliepen via Alameda.
  4. FTX had geen volwaardig bestuur.
  5. FTX bood extreem hoge hefbomen aan.

Deze signalen waren voor veel mensen niet doorslaggevend of voldoende alarmerend om bij FTX te vertrekken. Niet vreemd, want voor iedere rode vlag is wel een argument te bedenken waarmee een goedaardige situatie te verklaren is. Een beter oordeel was enkel voorbehouden aan wie achter de schermen kon meekijken bij FTX.

Maar zelfs zij werden voor een groot deel door SBF’s neergezette imago gefopt. SBF vermarkte zichzelf als weldoener, was regelmatig te zien met hoogwaardigheidsbekleders, ontkrachtte iedere twijfel met podcasts en artikelen, en bleef tot op het laatste moment volhouden dat er met zijn beurs niets aan de hand is.

De conclusie is dat je als gebruiker van een exchange onmogelijk kunt beoordelen of de bestuurders goed- of kwaadaardige intenties hebben. Je kunt als exchange-gebruiker daarom drie dingen doen:

  1. Overstappen op decentrale exchanges. Je hebt dan geen tegenpartijrisico en je cryptoactiva blijven in eigen beheer. Het nadeel is dat het aanbod van decentrale exchanges nog beperkt is, de liquiditeit er vaak lager ligt, en ze moeilijker te gebruiken zijn.
  2. Exchanges behandelen als openbaar toilet. Je komt er om je behoefte te doen. Daarna ruim je op en vertrekt zonder je spullen achter te laten. Je beperkt je blootstelling aan tegenpartijrisico’s zo tot het minimum.
  3. Exchanges kiezen die je zelf kunt beoordelen. Kies je bijvoorbeeld voor een Nederlands bedrijf? Dan kan je veel nauwkeuriger je huiswerk doen. Je verkleint zo het risico dat je geld bij de verkeerde partij komt te staan.

Voor slachtoffers van FTX gloort er intussen wat hoop. Gisteren maakte FTX bekend dat ze 7,3 miljard dollar aan klanttegoeden terug heeft gevonden. Het gaat onder meer om 2 miljard aan cash, 4,3 miljard aan cryptoactiva, 300 miljoen aan effecten, en 600 miljoen aan toekomstige inkomsten uit investeringen.

Daarnaast overweegt het bedrijf een herstart van de exchange. Volgens FTX-advocaat Andy Dietderich is dat een van de vele opties die overwogen worden rond de toekomst van het bedrijf. “Als we voor dit pad kiezen, moet er nog veel kapitaal worden opgehaald”, zegt Dietderich. “Er zijn dan mogelijkheden om klanten te laten deelnemen in de exchange.”

Crypto Exchange FTX Could Reopen, Its Attorney Says; Firm’s FTT Token Surges
FTT’s price more than doubled.

We blijven de berichtgeving rond FTX volgen. Als we in toekomstige rapportages of processtukken nieuwe rode vlaggen tegenkomen, zullen we die met jullie delen.

Stay safe!