Dit is het tweede artikel van het thema ‘Van ruis naar richting’. Samen verkennen we markttrends. Inzicht is waardevol, maar zonder structuur word je alsnog meegesleept. In dit stuk kijken we hoe je van overtuiging naar consistentie komt.
Op de overzichtspagina vind je alle artikelen. Nog geen lid en wil je automatisch nieuwe stukken in je inbox ontvangen? Meld je dan gratis aan.
Je wist wat je wilde, maar je deed het niet
Stel je voor: je hebt besloten dat je bitcoin wilt kopen zodra de prijs boven de 78.000 dollar uitbreekt. Je bent voorbereid, hebt je plan doordacht. En dan gebeurt het. De prijs breekt uit. Alles wijst op kracht.
En jij… twijfelt.
Misschien toch nog even afwachten? Misschien komt er een correctie? Drie dagen later staat bitcoin op 84.000 dollar en sta jij aan de zijlijn, mokkend dat je te laat bent.
Dit is geen persoonlijk falen. Het is hoe ons brein werkt. We zijn gebouwd om gevaar te vermijden, om onzekerheid uit de weg te gaan. Maar juist daarom is het niet genoeg om een wens of inzicht te hebben. Je hebt een strategie nodig.
“Wat had ik met mezelf afgesproken toen het nog rustig was?”
De rol van een strategie
Een strategie is je anker als de markt onrustig wordt. Zonder strategie ben je overgeleverd aan de grilligheid van je emoties: angst om te verliezen, hebzucht naar meer, verlammende twijfel precies op het moment dat handelen nodig is.
Met een strategie weet je wat je gaat doen, wanneer je het gaat doen, en waarom je het gaat doen. Ook (of misschien juist) als alles in je roept dat je het beter niet kunt doen.
Strategie voorkomt niet dat je geraakt wordt door turbulentie. Maar het voorkomt wel dat je uit richting raakt. Het is het antwoord op de vraag: Wat had ik met mezelf afgesproken toen het nog rustig was?
Strategieën komen in vele vormen. Denk aan buy & hold, Dollar-Cost Averaging (DCA) of cycles-strategie. Elke aanpak vraagt om andere regels, gewoonten en verwachtingen. In dit thema kijken we specifiek naar trendstrategieën: strategieën die inspelen op markten die in beweging zijn, waar richting de basis vormt. Strategieën die niet proberen te voorspellen, maar willen meebewegen.
Leer van Ries Schoot Uiterkamp, Quantitative Portfolio Manager bij Amdax, hoe algoritmisch handelen werkt. Welke verschillende soorten strategieën er zijn en hoe je die kunt backtesten.
Het belooft weer interessant te worden. Zowel de beginnende als gevorderde belegger met interesse in algoritmisch handelen meld zich hier gratis aan.
Geen voorspellen, wel reageren
Een trendstrategie hoeft geen meesterwerk te zijn. De kracht van een strategie hebben zit in algemene zin dan ook niet in voorspellen wat morgen gebeurt, maar in duidelijk beschrijven hoe je reageert op wat zich vandaag aandient. Het is niet je taak om altijd gelijk te hebben. Het is je taak om consistent te blijven in hoe je beslissingen neemt.
Een lezer deelde eens zijn ervaring met een trendstrategie die op papier prima klopte. Zijn plan: met 50% van zijn cashpositie bitcoin kopen als de koers een weekslot toont boven het 200-daags gemiddelde en er stijgend volume is. Vervolgens de markt laten gaan, winst opbouwen en bij een duidelijke omslag van de gebruikte indicatoren je winst nemen door de positie te verkopen.
Maar toen het signaal kwam, twijfelde hij. “Het ging allemaal wel erg snel”, dus hij wachtte. De prijs steeg. En toen hij alsnog instapte, deed hij dat met zijn hele positie, want hij wilde ‘het verlies inhalen’. Toen de prijs daarna opeens met 11% daalde, sloeg de paniek toe. Hij verkocht alles, precies op de bodem. Niet omdat de strategie niet werkte. Maar omdat hij zich er niet aan hield.