Op 28 april maakte Nexon bekend dat het bedrijf voor $100 miljoen zo’n 1717 bitcoins heeft gekocht voor een gemiddelde koers van $58.226. Dit is geen schokkend bedrag, en toch is deze aankondiging de moeite waard om te bespreken. We geven vier redenen waarom, en bespreken daarna onze verwachting bij de bitcoinprijs.
Deze nieuwsbrief dient als preview en geeft je een beeld van de kwaliteit die je kan verwachten als je een abonnement neemt. Veel leesplezier!
Samenvatting
- Het Aziatische Nexon heeft 1.717 bitcoin op de balans gezet tegen een koers van $58.226.
- Opvallend is de uitgebreide onderbouwing die het bedrijf geeft bij de keuze om een deel van de cashreserve in bitcoin te steken.
- Onze bias is 90% dat we nog midden in een gezonde bull market zitten die nog lang niet ten einde is, en nog zeker 4-8 maanden duurt.
Nexon
Op 28 april maakte Nexon bekend dat het bedrijf voor $100 miljoen zo’n 1717 bitcoins heeft gekocht voor een gemiddelde koers van $58.226.
Laten we beginnen met wat feitjes over Nexon:
- Beursgenoteerd in Tokyo
- Gevestigd in Zuid-Korea en Japan
- Maakt computerspellen
- Heeft een omzet van $2,7 miljard
Opvallend is dat Nexon ruim $5 miljard aan cash op de bankrekening heeft staan, en dat de $100 miljoen daar dus maar 2% van uitmaakt.
In de aankondiging vertellen ze over hun motieven. We lichten er een aantal passages uit.
(1) Geld op een bankrekening levert weinig tot niets op. En zeker minder dan de inflatie. Dat betekent dat de koopkracht van spaargeld elk jaar een beetje afneemt. Zelfs investeren in ‘junk bonds’, die voorheen nog geld opbrachten, zijn verworden tot ‘rewardless risk’.
(2) De rente zal nog wel een tijdje laag blijven. De uitgaven en schulden van overheden zijn hoog. Centrale banken drukken meer geld om overheidsschulden op te kopen. Sinds januari 2020 is het aantal dollars in omloop met 40% toegenomen.
(3) Geldontwaarding ligt op de loer. We hebben de verantwoordelijkheid naar onze aandeelhouders om de koopkracht van ons geld ($5 miljard) te bewaken. Bitcoin kan daarbij helpen.
(4) We zien het als geld. Net als de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Koreaanse won. We beginnen klein: $100 miljoen is maar 2% van alle geld dat het bedrijf bezit.
Ze eindigen met hun toekomstvisie:
Als je 25 jaar geleden zou zeggen dat entertainment nu zou gaan over virtuele werelden waar mensen samen spelen en zelfs betalen voor digitale items, zou men je voor gek verslijten. Nu is dat mainstream.
Het idee van een niet-fysiek geld dat door geen enkele overheid wordt beheerd is nu ook vreemd. Wij denken dat ook dit mainstream gaat worden in de nabije toekomst.
Vier redenen dat dit belangrijk is:
- Het is een grote, beursgenoteerde onderneming uit Azië. Het is belangrijk dat het niet een VS-only feestje is met bedrijven als MicroStrategy en Tesla.
- Het is een voorzichtige positie van 2% van de cash holdings, wat mogelijk inspirerender is dan de 'all in' strategy van Michael Saylor.
- Sterke visie op de economie: lage rente, sterke toename van geldhoeveelheid, oplopende overheidsschulden - geldontwaarding ligt op de loer, en bitcoin kan helpen.
- Sterke visie op de technologie: net zoals betalen voor digitale bezittingen in spellen en virtuele werelden van 'gek' naar 'mainstream' zijn gegaan, zal een niet-fysiek neutraal geld zoals bitcoin ook onverwacht snel mainstream kunnen worden.
Net als bij SeeTee in Noorwegen en MicroStrategy in de VS gaat het hier dus niet alleen om de bitcoinaankopen zelf, maar ook om de legitimatie en ijsbrekerfunctie die Nexon kan spelen.
Marktupdate
Het nieuws van Nexon komt in een week dat de bitcoinwereld in mineur is. Op 22 april daalde de koers van bitcoin opnieuw tot ruim onder de $50.000 en komt daar maar met moeite boven.
Waar zijn nu die 'rijen met institutionele investeerders' die staan te trappelen om grote zakken van het digitale goud te kopen? Hoe zit het nu met die grens van $1 trillion waar we nooit meer onder zouden komen?
Het is waar: fundamentele indicatoren wijzen op een gezonde bull market waar het einde zeker nog niet in zicht is. Het aantal nieuwe accounts op exchanges blijft hoog, net als instroom van nieuw kapitaal. Miners houden hun bitcoins vast en verkopen niet. Er is netto nog steeds uitstroom van bitcoin van exchanges af.
En toch stijgt die koers niet. Er is een divergentie, een afwijking, tussen wat we fundamenteel zien gebeuren (⬆) en wat de prijs doet (⬇). Dat kan een tijdje het geval zijn, maar niet al te lang. Als met een elastiekje verbonden moet dat weer een keer bij elkaar komen. Of de prijs sluit weer aan bij de realiteit zoals we die on-chain zien (en stijgt) of andersom en we gaan afzwakking zien van on-chain data.
Wie verkoopt er?
In de on-chain data kunnen we zien dat de verkopers vooral nieuwe bitcoiners zijn, mensen die in de periode tussen november en februari zijn ingestapt, en nu op een winst van 100-400% zitten. De oudere bitcoiners houden hun vermogen nog stevig vast.
Dat zou ook herbalanceren kunnen zijn van institutionele beleggers. Als zij streven naar een allocatie van 5%, en dat is door de stijging van bitcoin opgelopen tot 20% dan moeten ze misschien een deel verkopen.
Aan de hoogte van de funding rates kunnen we zien dat handelaars die met geleend geld beleggen hun posities sluiten. Het evenwicht in de markt verschuift wat van speculeren en handelen naar investeren.
De komende weken
Onze bias is 90% dat we nog midden in een gezonde bull market zitten die nog lang niet ten einde is, en nog zeker 4-8 maanden duurt.
De correctie die we nu gezien hebben is niet buitenproportioneel, en het is ook niet erg als die nog 3-4 weken zou duren. Daarmee zou deze zone (50-55k) de nieuwe basis kunnen worden voor de bear market van 2022-2023.
Opvallend is de kracht die Ethereum toont de afgelopen maand. Kreeg je eind maart nog ruim 33 ethers voor je bitcoin, is dat nu afgenomen tot zo'n 20. Deze stijging wordt gesteund door on-chain data zoals nieuwe wallets en positief sentiment in de markt. Een verdere stijging ligt voor de hand.
Voor de komende twee weken verwachten we dat bitcoin consolideert in de zone tussen $52.000 en $62.000. Mogelijk eindigt deze periode met een laatste korte prijsdaling onder de $50.000.
Aan de bovenkant letten we op de 50-daagse moving average op $57.000 en de stijgende weerstandslijn op $66.000. Daarboven ligt een grote nieuwe stijging voor de hand naar boven de $80.000.