Vorige week vrijdag stond de bitcoinkoers in de ochtend rond de 19.500 dollar. Een flinke stap lager dan de dagen ervoor, veroorzaakt door de onzekerheid en onrust in de Amerikaanse bankensector. Vandaag stond de koers kort boven de 27.000 dollar, bijna 40 procent hoger. Wat een verschil!

Afgelopen dinsdag verraste bitcoin al met een stijging naar boven de 26.000 dollar. We verstuurden toen deze Alpha Alert om jullie snel bij te praten. In de Alpha Markets van vandaag nemen we de hele week nog eens door, en kijken we naar de betekenis van deze stijging.


Marktupdate

De afgelopen week was uitzonderlijk rijk aan grote bewegingen in het financiële stelsel, de financiële markten en de economie. Welke gevolgen er op lange termijn zullen zijn weten we nog niet - kunnen we nog niet weten - maar dát er gevolgen zullen zijn, is zeker.

Laten we eens beginnen met onderstaande grafiek, waarin de koersen van de futures op bitcoin, goud en de twee grote Amerikaanse aandelenindexen getekend zijn.

We beginnen op donderdag 9 maart, de dag waarop zichtbaar werd dat er grote problemen waren bij Silicon Valley Bank (SVB). Bitcoin daalt eerst met de aandelenmarkt mee terwijl goud vanaf de eerste onrust begint te stijgen. Pas bij het bekendmaken van het reddingsplan komt bitcoin uit de startblokken.

Verandering in de koers van bitcoin, goud, NASDAQ en S&P 500 sinds 9 maart

Ook de technologie-index NASDAQ komt aardig terug. Dat de bredere index S&P 500 wat achterblijft is niet gek, zo’n 10 procent ervan bestaat uit bedrijven in de financiële sector. En bankaandelen staan onder druk.

Dat bitcoin bij slecht en goed nieuws feller beweegt dan aandelen, dat weten we al een tijdje. De richting is vaak hetzelfde. We kunnen bitcoin en de twee aandelenindexen ook op een andere manier vergelijken. We leggen ze dan netjes op elkaar van donderdag t/m zondag en kijken dan hoe ze daarna uit elkaar lopen.

Hieronder zie je dat de 3 procent winst van de NASDAQ wat dichter in de buurt komt van de 20 procent van bitcoin, terwijl de S&P 500 nog steeds duidelijk achter blijft.

Koersverloop van bitcoin, NASDAQ en S&P 500 sinds 8 maart

Wij denken dat er voor bitcoin drie krachten tegelijk werkzaam zijn.

Ten eerste zijn er zorgen over strenge maatregelen tegen crypto. De problemen bij de banken hebben in beginsel niets te maken met crypto, maar het leek erop dat toezichthouders deze gebeurtenissen zouden aangrijpen voor grove maatregelen tegen de cryptosector.

Ten tweede zien we interesse van beleggers in activa zonder tegenpartijrisico. Waar kun je je vermogen parkeren zonder blootstelling aan een bank of het monetair beleid van een bepaalde centrale bank? Goud, zilver en bitcoin zijn outside money.