De Amerikaanse centrale bank was op 1 februari bij monde van Jerome Powell voorzichtig optimistisch. De inflatie leek nu toch echt wel goed naar beneden te komen. De CPI daalde al van 9,1 procent in juni naar 6,4 procent in januari. De gedroomde soft landing was in zicht.
De markt geloofde het maar al te graag, maar de zorgen nemen toe nu we drie weken achter de rug hebben waarin de economie sterker blijkt dan gedacht. Als daardoor de inflatie onvoldoende daalt, dan moet de Fed de rente verder verhogen en langer hoog houden. En dat vergroot de kans op een hard landing.
Veel financiële markten daalden stevig. Obligaties, aandelen en edelmetalen zagen flink rode cijfers. Bitcoin zwemt tot nu toe tegen de stroom in. Hoe kan dat?
Marktupdate
De afgelopen week stond in het teken van de strijd om de 25.000 dollar. Daar liggen de 50- en 200-weekse gemiddelden die door hun traagheid een zwaarwegend signaal zijn voor de trend: bearish of bullish.
Ook was dit prijsniveau in mei en augustus 2022 een keerpunt voor de koers op 25.388 dollar en 25.215 dollar. En dan nu opnieuw.
Vorige week donderdag zagen we de eerste aanval met een hoogtepunt op 25.256 dollar. Zondag, maandag en dinsdag de volgende pogingen met een hoogtepunt van 25.288 dollar.
Onderstaande grafiek toont aan de rechterkant mooi de omheining van het huidige prijsbereik. Onderin vormen de realized price en het 200-daags gemiddelde rond de 20.000 dollar de scheiding met voortzetting van de bearmarkt. Bovenin vormen de eerder genoemde koersen een lastig te nemen plafond. Gevangen tussen vrees en hoop.
En dat allemaal in een periode dat obligaties, aandelen en edelmetalen vooral daalden. Dat is een reactie op de opvallende macro-economische cijfers van de afgelopen twee weken.
We vergelijken uitgebrachte macro-economische cijfers altijd met wat een breed panel van experts van tevoren verwacht. De markt heeft die verwachting al verwerkt in de prijzen. Een verrassing kan voor flinke verschuivingen zorgen. Het ene scenario wordt waarschijnlijker en het andere onwaarschijnlijker.
De afgelopen twee weken zagen we verrassingen in inflatie, arbeidsmarkt, sentiment van consumenten, detailhandelverkopen, producentenprijzen en de inkoopmanagersindex. Allemaal wijzen ze op een onvermoed sterkere economie.
Dat is op zichzelf prettig nieuws, maar maakt een nieuwe zorg los: komt de inflatie wel snel genoeg naar beneden? Een mogelijke consequentie is dat de centrale bank de rente verder moet verhogen en langer hoog moet houden om inflatie te bestrijden.
Hogere rente, een sterkere dollar, lagere koersen van obligaties, aandelen en edelmetalen. Dat is de korte samenvatting van de afgelopen weken. En bitcoin? Omhoog.
In de grafiek hieronder zie je onderin bitcoins 20-daagse correlaties met Amerikaanse tech-index NASDAQ en goud. In november zie je bij (1) een flink negatieve correlatie. Bitcoin kelderde door de FTX-crash terwijl de rest van de markt het eigenlijk prima deed. Nu zie je opnieuw negatieve correlatie ontstaan (2) maar dan bij een stijgende bitcoinkoers.