Op 7 januari, de zondag voor de week waarin de SEC een beslissing zou nemen over de spot bitcoin ETF’s, formuleerden we vier scenario’s voor bitcoin. Je vindt ze hier in Discord en in deze Alpha Markets van de vrijdag erna.

Het tweede scenario beschreven we zo:

Scenario 2: sell the news

Als er goedkeuring komt, in welke vorm dan ook, dan is de kans groot dat de koers als eerste reactie omhoog gaat. [..] Maar wat nu als [..] er onvoldoende vraag is om deze hogere koersen te ondersteunen? Bijvoorbeeld als [..] verkopende speculanten de dienst uitmaken.

In dat geval ligt voor de hand dat we in elk geval naar 48.000 dollar stijgen [..]. Dat is dan meteen ook de weekly cycle high, en een correctie volgt. Een 30% correctie brengt ons naar ongeveer 34.000 dollar.

Op 11 januari zette bitcoin met 49.000 dollar de hoogste koers op de borden sinds december 2021. Het was de dag dat de handel in de bitcoin ETF’s van start ging en het begin van een wekenlange correctie.

Inmiddels zijn we vier weken onderweg. De koers daalde naar 38.500 dollar op 23 januari, een correctie van 21%. Dat is een milde correctie, zeker na de enorme stijging in het vierde kwartaal. De koers herstelde eerst naar rond de 43.000 dollar en is sinds 7 februari bezig aan een stevige opmars naar boven de 46.000 dollar.

En nu? Komt die diepere correctie nog? Boven welke koers beschouwen we de correctie als voltooid, en kijken verder omhoog?

Straks kijken we naar welke koers wij zien als de lijn in het zand. Eerst eens terugblikken naar de twee varianten van het tweede scenario die we in de Alpha Markets van 19 januari schetsten: correctie door prijs (2a) en correctie door tijd (2b). De grafiek hieronder is bijgewerkt met de data van vandaag.

In beide gevallen (2a en 2b) zouden we verwachten dat de koers niet (ver) boven de 45.000 dollar uit komt. En in beide gevallen zouden we denken aan eind februari tot begin maart als eindpunt van de correctie. Dat is het tijdvak waarin we het einde van de huidige weekly cycle verwachten.

Bij het woord ‘verwachten’ moet je denken aan een waarschijnlijkheidsverdeling. Het gebeurt geregeld dat een weekly cycle een stuk korter of langer is. Maar de ‘bult’ van de waarschijnlijkheidsverdeling zit rond de 20 weken.

De afgelopen drie dagen zien we de koers optrekken van rond de 43.000 dollar naar boven de 46.000 dollar. En ook nog eens op een krachtige, zelfverzekerde manier. Moeten we nu afscheid nemen van het scenario dat we in een correctie zitten?

Nee. Daarvoor is het nog te vroeg. De scheidslijn ligt op 49.000 dollar.