Gisterenavond doorbrak een wilde koersbeweging de kalmte van de afgelopen weken. De koers van bitcoin daalde in een paar minuten tijd meer dan 2000 dollar van 27.500 naar 25.200 dollar. Al snel zagen we herstel naar koersen rond de 26.500 dollar, zo’n 4 procent onder het startpunt.  

Laten we eerst eens kijken wat er precies gebeurde. In de grafiek hieronder hebben we met drie tweets van de grafiek een tijdlijn gemaakt. We hebben bitcoin en ether in de grafiek opgenomen.

De bitcoinkoers sinds donderdag 18:00 uur

Om 22:42 uur plaatste @WhaleChart het bericht op Twitter dat SpaceX voor 373 miljoen dollar aan bitcoin verkocht heeft. Dat werd in de uren erna door vele anderen overgenomen. De bron bleek een artikel in Wall Street Journal te zijn waarin men de financiële rapporten van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk onder de loep neemt.

De letterlijke tekst in het artikel is dit: “The documents also show SpaceX wrote down the value of bitcoin it owns by a total of $373 million last year and in 2021 and has sold the cryptocurrency. Tesla has taken a similar approach with its bitcoin holdings.”

Allereerst betekent ‘to write down’ iets anders dan verkopen. Het is het boekhoudkundig verlagen van de boekwaarde van een bezitting. Dat is niet gek om te doen, aangezien de marktwaarde ook flink omlaag is gegaan sinds 2021.

Dan volgt een wat raadselachtig “and has sold the cryptocurrency”. Zou SpaceX z’n bitcoins eerst hebben afgeschreven en daarna hebben verkocht? Vermoedelijk niet alles. Dat suggereert de verwijzing naar Tesla. Die verkocht 10 procent van z’n bitcoinbezittingen en hield de rest. Met ‘diamond hands’, voegde Elon Musk daar later aan toe.

Om 22:45 uur bracht Bloomberg het nieuws dat Evergrande in de Verenigde Staten uitstel van betaling heeft aangevraagd. De Chinese vastgoedreus verkeert al twee jaar in zwaar weer en maakte vorige maand bekend dat het verlies in 2021 en 2022 is opgelopen tot 73 miljard euro.

In december 2021 was onrust over de vastgoedsector in China een bron van volatiliteit voor bitcoin. Een acute grote crisis in China zou een groot effect op de wereldeconomie kunnen hebben, en dat pessimisme verspreidde zich naar de cryptomarkt, die in de nadagen van de bullmarkt met een klein gerucht al omver geduwd kon worden.

We zijn nu bijna twee jaar verder, en de problemen met het Chinese vastgoed zijn opnieuw reden voor zorg. We zullen hier de komende tijd vast nog meer over horen. Maar die krantenkop over Evergrande maakt geen wezenlijk verschil. Geen goede reden voor een uitverkoop van bitcoin dus.

Om 23:41 uur begon het feest pas echt. Na een uurtje van iets verhoogde volatiliteit stortte de koers in vier minuten van 27.500 naar 25.200 dollar. En herstelde in de minuten daarna naar 26.500 dollar. Volume en volatiliteit waren terug, maar niet op de manier die de meest bitcoiners hadden gehoopt.