Vorige week dinsdag verlieten we na zeven maanden eindelijk het prijsbereik tussen 25.000 en 32.000 dollar. Aan de bovenkant, gelukkig. Als deze uitbraak bestendig is, dan is hij van behoorlijke betekenis. Daarom nemen we rustig de tijd om te zien of de prijsstijging ondersteund wordt door andere data.

Na een dikke week schommelen we nog steeds rond de 34.000 dollar. Gisteren zagen we zelfs opnieuw de hoogste koers van het jaar. Bij Coinbase bleef de koers steken op 35.998 dollar, een haartje onder een nieuw duizendtal.

Zijn we een nieuw prijsbereik binnengegaan? Zien we spoedig koersen boven de 40.000 dollar? Is dit de volgende fase in de marktcyclus? Is dit het prille begin van de bullmarkt van 2024/2025?

Op deze vragen is een ja/nee-antwoord ongepast. Waar het de markt betreft praten we over waarschijnlijkheden, niet over zekerheden. Het werk van een analist lijkt op dat van een rechercheur. We verzamelen aanwijzingen. En als we die allemaal op een rijtje leggen, ontstaat een beeld van de waarschijnlijkheid.

Laten we eens beginnen bij de koers zelf. Het is een goed teken dat het weekslot boven de 32.000 dollar lag. Daar kwam woensdag het maandslot van de maand oktober bij. Hieronder staat de maandgrafiek met voor oktober een uitstekend resultaat van +29%. Ook de momentum-indicator onderin gaat verder het groene territorium in.

Als volgende kijken we naar het handelsvolume. Een laag handelsvolume betekent dat maar een klein deel van de marktparticipanten betrokken is geweest bij de prijsvorming. Dat maakt de kans groter dat de koers terugkeert naar waar die vandaan komt. Een verhoogd handelsvolume is daarom een goed signaal.

Kaiko analyseerde de handel op 25 centrale handelsplatforms en zag het hoogste volume in zes maanden tijd, zie de grafiek hieronder. Bloomberg-analist Eric Balchunas rapporteerde dat BITO, de grootste Amerikaanse bitcoin futures ETF, een weekvolume van 1,7 miljard dollar had, het hoogste sinds de lanceringsweek.

Laten we dan kijken naar de fund flows, de kapitaalstromen van en naar cryptofondsen. We gebruiken de weekrapportage van CoinShares. Zij zagen vorige week een instroom van 326 miljoen dollar naar alle digital asset investment products. Daarvan ging 296 miljoen dollar naar bitcoinfondsen.

Dit is de hoogste instroom sinds juli 2022, meer dan een jaar geleden. De grootste bijdrage aan de instroom wordt geleverd door fondsen in Canada, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Ons volgende station is de derivatenmarkt. In de Alpha News van afgelopen maandag hebben we jullie al bijgepraat over de open interest op de futures- en optiemarkt. Die bereikte het hoogste niveau ooit.