We believe that our policy rate is likely at its peak for this tightening cycle, and that if the economy evolves broadly as expected it will likely be appropriate to begin dialing back policy restraint at some point this year. – Jerome Powell

Op 13 december maakte de Amerikaanse centrale bank een belangrijke draai. Tot aan dat moment verkondigde voorzitter Jerome Powell in elke toespraak op strenge toon een remmend beleid. Dit was de eerste keer dat hij openlijk filosofeerde over renteverlagingen en een zachte landing.

De financiële markten waren verkocht. Een zachte landing betekent dat de inflatie bestreden wordt, zonder dat de economie in een diepe recessie komt. Dat zijn gunstige omstandigheden voor de beurs. Een wat ruimer monetair beleid is nog extra wind in de rug. De Amerikaanse aandelenindexen S&P 500 en Nasdaq 100 hebben de bearmarkt van 2022 inmiddels goedgemaakt en noteerden de afgelopen weken all-time highs.

Afgelopen woensdag stond Powell opnieuw voor de microfoon. Hij temperde de verwachtingen van spoedige renteverlagingen. Dat wordt echt wel wat later in het jaar, eerst willen we de inflatie dichter bij de 2% zien komen.

De oplettende luisteraar zou kunnen protesteren. Was de core PCE niet de favoriete inflatiethermometer van de Fed? Nou, die staat inmiddels als je naar de 3- en 6-maands trend kijkt onder de 2%. En vorige keer zei Powell nog dat we niet eens hoeven te wachten tot we helemaal op de 2% aangekomen zijn.

Powell lichtte dat toe. Zijn zorg is dat de inflatie uit diensten niet snel genoeg daalt. Daar ligt krapte op de arbeidsmarkt aan ten grondslag, want bij diensten zijn salarissen de belangrijkste component. Dat wil hij nog even in de gaten houden. Maar zoals we in het citaat bovenaan zagen: de piek in rente is bereikt, en dit jaar gaan we rustig aan verlagen op weg naar een zachte landing.

Zoals we in de Alpha Markets veel vaker besproken hebben is een zachte landing ontzettend lastig voor elkaar te krijgen. Er zijn allerlei manieren waarop deze landingspoging alsnog kan eindigen in een harde landing (diepe recessie) of geen landing (inflatie loopt weer op).

Dat laatste scenario lijken centrale bankier Powell en minister van financiën Yellen op dit moment het minst erg te vinden. Dat kan met de presidentsverkiezingen te maken hebben. Dit jaar de lusten en pas ruim na de verkiezingen de lasten. Daarom gaan we uit van wind in de rug in 2024, tot de data ons anders vertelt.

S&P 500 en Bitcoin sinds 2019

Voor de cryptomarkt is dit een van de positieve verhaallijnen van 2024 en 2025: de Amerikaanse economie maakt een zachte landing, het monetair beleid wordt ruimer en de wereldwijde liquiditeit neemt toe. Daar komt eind april de halving bij, waardoor er dagelijks 450 bitcoin minder in omloop wordt gebracht. En de ETF’s natuurlijk.

De ETF’s blijven de gemoederen bezighouden. Luidruchtige predikanten beloofden een koers van 1 miljoen dollar per bitcoin “binnen dagen of weken”. De teleurstelling was groot toen de koers daalde van 49.000 dollar op de dag van de lancering tot 38.500 dollar vorige week dinsdag. Een daling van 21%.

Deze week herstelde de koers naar rond de 42.500 dollar. Daar ligt het zwaartepunt van de handel sinds begin december. Het is ook de openingskoers van 2024. Je zou het gerust een soort tweesprong kunnen noemen. Gaat de correctie vanaf hier verder, of was dit alles en staan we aan de vooravond van een nieuwe periode van stijging?