Het was een uitstekende week voor bitcoin met een stijging van 15% van 38.000 dollar vorige week vrijdag naar rond de 44.000 dollar op dinsdag en woensdag. Op Coinbase tikte de koers zelfs heel kort de 45.000 dollar aan.

De grafiek hieronder laat mooi zien hoe direct na de start van de maand december de rustige stijging van november plaatsmaakte voor een tweetal felle sprongen. De eerste bracht ons naar 42.000 dollar en de tweede naar 44.000 dollar.

De bitcoinkoers in de afgelopen 2 maanden

Het voelde als een enorme koerssprong. De prijzen gingen met duizenden dollars per dag omhoog. Maar de prestatie van een belegging meet je niet in dollars maar in procenten. Het gaat om de groei van je vermogen. En dan blijkt de stijging van de afgelopen week niet eens heel indrukwekkend.

In de grafiek hieronder staat onderin de verandering van de koers in een periode van 7 dagen. We komen nu met 16,5% op de vijfde plek dit jaar. We blijven ruim onder de 20% waar we drie keer eerder dit jaar wel overheen gingen.

Op de grafiek van de afgelopen twee jaar zien we ook mooi het prijsbereik tussen de 32.500 en 48.300 dollar waar we nu in terechtgekomen zijn. Voor de liefhebbers van fibonacci-verhoudingen in de koers merken we op dat de 61,8% retracement vanaf de bodem op 48.500 dollar ligt.

De bitcoinkoers in de afgelopen 2 jaar

Wat deze stijging wel bijzonder maakt is dat ze vrij snel op de vorige volgde. Dat zorgt ervoor dat de koers hoog boven het 200-daags gemiddelde uittorent. Hoe hoger de koers boven de trend stijgt, des te groter het aantal beleggers met het gevoel dat de koers eigenlijk te hoog is.

Dat kun je op drie manieren oplossen. Door een correctie terug naar het gemiddelde, nu op 30.100 dollar. Door een zijwaartse correctie waarbij het gemiddelde door het verstrijken van de tijd omhoog komt. Of door hype en euforie. Die derde vorm zien we in de karakteristieke stukken van de bullmarkt.

Hieronder staat een grafiek van 10 jaar bitcoin met het 200-daags gemiddelde in oranje erdoorheen geslingerd. Onderin hebben we de verhouding tussen de koers en het gemiddelde getekend. Zijn ze exact gelijk, dan levert dat precies 1 op. Je ziet dat waardes boven de 1,75 samenvallen met de hoogtepunten van de bullmarkten.