Het is vandaag 1 december en dat betekent dat we net het maandslot van november achter de rug hebben. Op de maandgrafiek zien we het voortschrijden van trends op lange termijn. Het is een goed hulpmiddel om signaal van ruis te scheiden.

In de maand november steeg de koers 9% van 34.662 dollar naar 37.723 dollar. Het is de derde maand van stijging op een rij en het hoogste maandslot sinds maart 2022.

Momentum-indicatoren zoals de RSI en MACD geven op de maandgrafiek een vertraagd maar ook betrouwbaar beeld van de kracht van de trend. We zitten nu in een stijgende trend die krachtiger aan het worden is. Dat zie je aan de MACD onderin en aan de toenemende afstand tussen de koers en het 20-maands gemiddelde.

Dat betekent overigens niet “up only” — correcties van 30% in een stijgende trend zijn voor bitcoin redelijk gebruikelijk. Sterker nog, hoe krachtiger de trend, hoe groter ook correcties kunnen zijn zonder de trend in gevaar te brengen.

De bitcoinkoers in de afgelopen 9 jaar

Kijken we naar de grafiek van de afgelopen zes weken, dan zien we een beheerst stijgende trend. Er waren twee pogingen om vroegtijdig door de 38.000 dollar te breken, maar de tijd was nog niet rijp. Pas de afgelopen week zagen we een minder agressieve reactie rond deze koers.

Aan de onderkant zien we het 20-daags gemiddelde het tempo van de steeds hogere bodems dicteren. Dit is meteen ook de middellijn van de Bollinger Bands op de daggrafiek, waarin we ons al een paar weken in de bovenste helft begeven. Een teken van een opgetogen stemming op de markt. Men heeft er zin in.

Als we kijken naar momentum-indicatoren zoals de RSI, dan zien we ook daar milde cijfers. Een stijging zonder sensatie en hype. Dat is niet gek, want de mensen die nu kopen zijn hoofdzakelijk mensen die al in crypto zaten. Er is nog nauwelijks sprake van instroom van nieuwe beleggers.

Dat brengt automatisch ook een beperking met zich mee. Er komt een punt waarop voor verdere stijging de instroom van nieuw kapitaal stevig moet gaan toenemen. Technisch zien we dat bijvoorbeeld terug aan de bearish divergence die nu ontstaat op de RSI. On-chain zien we het aan de beperkte stijging van de realized price. En in het sentiment zien we het aan de hoge verwachting die aan de lancering van de ETF’s wordt gekoppeld: “Dan komt alles goed”.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 weken

De koers van goud zag vannacht zijn hoogste maandslot ooit. De koers is in augustus 2020, maart 2022 en mei 2023 wel hoger geweest dan de 2036 dollar van nu, maar dat was telkens voor korte tijd. De maand sloot nog nooit boven de 2000 dollar.

Dit zou een eerste voorteken kunnen zijn van een komende uitbraak boven de 2070 dollar, de koers waarop inmiddels drie keer een afwijzing plaatsvond. Ondersteunend daaraan is dat goud uitgedrukt in andere grote valuta, waaronder de euro en yen, recent al een all-time high heeft neergezet.