Al maanden hebben we voor bitcoin de zone rond de 25.000 dollar op onze radar staan. Op belangrijke momenten in het verleden was die koers een keerpunt. Ook liggen er langlopende gemiddelden die eerder goed onderscheid maakten tussen bull- en bearmarkten. Gisteren was het zover. De koers schoot ernaartoe. Maar zet het ook door?

De vraag is of we daar al aan toe zijn. Er is nog veel onzekerheid in de markt. Over de afhandeling van faillissementen van cryptobedrijven. Over de acties van overheden en toezichthouders. En over de vraag of de inflatie wel snel genoeg naar beneden komt.


Marktupdate

Het is toch een beetje zoals het stukje appeltaart na uren ploeteren op je racefiets over de klimmetjes van de Utrechtse Heuvelrug. De grote groene candles zijn het lekkerst na een jaar van venijnige crashes afgewisseld met periodes van apathisch zijwaarts.

Woensdag steeg de koers van bitcoin in minder dan 24 uur zo’n 15 procent naar 24.800 dollar. Een stijging die in kracht vergelijkbaar was met de klim uit het FTX-dal begin januari.

“Voor meer vertrouwen [in een overgang van bear- naar bullmarkt] zouden we willen zien dat de koers boven de 25.000 dollar breekt”, schreven we vorige week. We noemen dat prijsniveau al maanden als belangrijk signaal in de vorming van de bodem van deze bearmarkt.

Vaak tekenen we een zone rond de 25.000 dollar waarin verschillende lijnen bij elkaar komen. Het 200-weeks gemiddelde op 24.960 dollar, het 50-weeks gemiddelde op 24.910 dollar en een horizontale weerstand rond 25.250 dollar.

Tijdens de Luna-crash was 25.330 dollar het laagste punt. Daarna, toen het stof optrok na de ellende bij Celsius, 3AC en Voyager, raakte de koers 25.215 dollar als hoogste punt.

Gisteren was het zover. Iets na half vijf ‘s middags steeg de koers ineens snel naar boven de 25.000 dollar. De opwinding was van korte duur, want een half uur later stuiterde de koers in vijf minuten tijd 600 dollar naar beneden, terug onder de reeks weerstanden.

De bitcoinkoers in de afgelopen 10 maanden

Vooralsnog blijft het bij een speldenprikje in de zone rond 25.000 dollar. Gezien de sterke reactie zou het niet gek zijn als het een tijdje duurt voordat we het opnieuw proberen.

Dat past goed bij ons hoofdscenario, namelijk dat we de fase van herstel zijn ingegaan tussen de bearmarkt van 2022 en de bullmarkt van 2024-2025.

In deze periode verschuift de aandacht langzaam van de ellende van het verleden naar de kansen van de toekomst. Hard geraakte beleggers en ondernemers staan weer op, kloppen het stof van de kleren en herpakken zich.

Bron: @cameron

Over deze tijd heeft men het met de woorden ‘bear markets are for building’. In vergelijking met de hype van 2020-2021 en de slachting in 2022 is het een minder sensationele periode, misschien een beetje saai zelfs. Maar dat betekent ook veel signaal en weinig ruis.