💡
Live Q&A op Discord: 27 november, 20:00 uur
Na de succesvolle eerste sessie, hebben we direct de tweede live Q&A ingepland. Je bent op 27 november van harte welkom op Discord. We starten om 20:00 uur en een uur later sluiten we af. De sessie is voor iedereen toegankelijk, ook voor Free Members.

Zit je nog niet op Discord? Geen nood, aanmelden is snel en eenvoudig. Klik op deze link, login of maak een account aan, en de rest spreekt voor zich. Kost je maximaal een paar minuten!

Tot dan!

Afgelopen dinsdag was het precies een jaar geleden dat de koers van bitcoin het laagste punt van de bearmarkt bereikte. Dat punt markeert het eind van de vorige marktcyclus en het begin van de huidige. Van de 15.460 dollar op 21 november 2022 zijn we in precies een jaar 145 procent gestegen naar 37.600 dollar op 21 november 2023.

Niet gek voor een muntje dat op weg is naar irrelevantie...

Dat was vorig jaar november immers de analyse van twee medewerkers van de ECB in een opiniestuk in de Duitse krant Handelsblatt, dat destijds ook als blogje op de ECB-website werd geplaatst. Dat de koers toen rond de 20.000 dollar stabiliseerde, was volgens hen een “artificially induced last gasp before the road to irrelevance”.

Het FD maakte daar de volgende krantenkop bij: “ECB-onderzoek stelt dat bitcoin op weg is naar irrelevantie”. “En we gaan het niet begraven, maar weg laten rotten”, voegde FD-journalist Joost van Kuppeveld daar op Twitter aan toe.

Het bleek precies de bodem te markeren. Net als de voorkant van The Economist van 19 november waar de neergang van crypto uitgebeeld werd door een neerstortende komeet. Bitcoin is dood. Maar nu écht!

Columnisten wisselen met een periode van 4 jaar tussen twee karikaturen: “Bitcoin is dood” en “Bitcoin is een bubbel”. Het interessante is dat er een kern van waarheid in zit.

Op de top van de bullmarkt, in het midden van de hype en euforie, is bitcoin overgewaardeerd. De koers ligt dan aanmerkelijk hoger dan de prijs die past bij de feitelijke adoptie: bitcoin is een bubbel.

Op de bodem van de bearmarkt is het sentiment somber. Van de levendigheid van een jaar eerder is weinig meer over. De keerzijde van de onrealistische verwachtingen van de bullmarkt is de teleurstelling en desillusie van de bearmarkt. Ten opzichte van de grootse beloften is bitcoin echt een beetje dood.

Op dit moment zitten we er precies tussenin. Bitcoin is nu ongeveer eerlijk geprijsd. De koers past grofweg bij de adoptie. Schattingen hierover lopen uiteen van 30.000 dollar tot 50.000 dollar. Bitcoin is overduidelijk niet dood, maar zeker ook geen bubbel.

De huidige situatie is vergelijkbaar met bitcoin rond de 9000 dollar in 2019 en 2020. Wie wilde er voor die koers kopen? Michael Saylor en een handjevol andere geïnteresseerden. Het waren vooral de bestaande cryptobeleggers die bijkochten.

Pas toen de koers eind 2020 in de buurt van de all-time high kwam, werd de rest van de wereld wakker. Het begin van de sterk verhoogde zoekinteresse op Google lag in de week van 3 januari 2021, toen de koers de 30.000 dollar al ruimschoots was gepasseerd.

Bron: Google Trends

Het is onmogelijk om te bepalen hoe de volgende bullmarkt eruit ziet. Krijgen we opnieuw zo’n bullrun als in 2017 en 2021? En wanneer begint die dan?