Op 15 juni diende BlackRock zijn ETF-aanvraag in bij de toezichthouder. Daarna steeg de bitcoinkoers in korte tijd bijna 30% naar het hoogste punt dit jaar op 31.800 dollar. Sindsdien gaat de koers zijwaarts, al bijna twee maanden.

De afgelopen week lag de bitcoinkoers tussen de 28.700 en 30.200 dollar. Opnieuw een week met weinig volatiliteit. Ook het volume is laag. Op Coinbase ligt het 20-daags gemiddelde van het handelsvolume inmiddels op het laagste punt sinds zomer 2020, de periode voorafgaand aan de vorige bullmarkt.

De grafiek hieronder laat die drie dingen zien:

  1. De zijwaartse koersbeweging sinds half juni.
  2. De lage volatiliteit, hier gevisualiseerd met de breedte van de Bollinger Bands, en een afgeleide van de 20-daagse gerealiseerde volatiliteit.
  3. Het lage volume, hier gevisualiseerd met het 20-daagse gemiddelde.

Is die kalmte stilte voor de storm? Op sociale media hoor je regelmatig de stelling dat na dit soort rust altijd een explosieve beweging volgt, en dan natuurlijk omhoog.

Dat is op z’n best een nietszeggende voorspelling. Natuurlijk zal er ooit weer een keer een periode komen met hoger volume en hogere volatiliteit. En omdat de bitcoinkoers de afgelopen 12 jaar sterk is gestegen, zagen historisch gezien de meeste van die volatiele periodes een sterk stijgende koers.

Maar als je goed kijkt dan zie je dat er vaak langere periodes van rust en lange periodes van onrust te zien zijn. Anders gezegd, de kans is groot dat na een rustige dag er nog een rustige dag volgt.

Aan het eind van deze Markets zullen we bekijken hoe en wanneer deze periode van rust vermoedelijk tot en einde zal komen. Maar eerst gaan we naar de inflatie en het bijbehorend monetair beleid in de VS.

Koers, volatiliteit en volume van bitcoin in het afgelopen jaar

Inflatie in de VS

Gisteren maakte Amerika nieuwe inflatiecijfers bekend. Die lagen dicht bij de verwachting van analisten. Het alomvattende jaarcijfer, de headline CPI, steeg van 3,0% naar 3,2%. Maar er is geen reden voor paniek aangezien die stijging komt door basiseffecten.

Vorig jaar was het maandcijfer van juli wat beter dan dit jaar, namelijk 0% in 2022 tegenover 0,2% in 2023. Maar ook die laatste is prima. Nick Timiraos, economieverslaggever van de Wall Street Journal, becijferde wat het jaarcijfer van de CPI zou zijn als je de maandcijfers van de laatste drie of zes maanden zou annualiseren.

Hij komt op 1,9% voor de laatste drie maanden en 2,6% voor de laatste zes maanden. In een tweet ondertitelde hij dat met “the summer of disinflation continues”. Disinflation is dalende inflatie.

Bron: Nick Timiraos op Twitter

Wat betekent dit voor het beleid van de Amerikaanse centrale bank? Volgens de centrale bank zelf remt de hoge rente inmiddels de economie. Sommige analisten verwachten dat de Fed te hard en te lang remt waardoor de economie onnodig in een recessie geduwd wordt.