Het was beslist geen saaie week. De nasleep van de aanklachten van de SEC aan het adres van Coinbase en Binance brachten de cryptomarkt afgelopen weekend flink in beroering.

Dinsdag werd de inflatie in de VS bekendgemaakt, een flinke stap naar beneden. Dat lag voor de hand door het basiseffect. Maar daalt het snel genoeg?

Woensdag gaf Jerome Powell namens de Amerikaanse centrale bank een persconferentie over het jongste rentebesluit waarin de rente voor het eerst sinds maart 2022 ongewijzigd bleef. De dag erna was Europa aan de beurt, waar de ECB de rente wel verhoogde.

En wat doet bitcoin? Gaat die mee met de bloedrode cijfers die de meeste altcoins schreven? Komt het einde in zicht van de tot nu toe milde correctie na de top van 31.000 dollar op 14 april?

Inflatie

“We verwachten dat de inflatie een flinke stap omlaag zal maken”, schreven we vorige week. Dat gebeurde: de Amerikaanse CPI daalde van 4,9 naar 4,0 procent. Net iets onder de 4,1 procent die analisten hadden verwacht en net iets boven de psychologisch wel heel lekkere 3,9 procent.

De grote stap komt door wat we een basiseffect noemen. De jaar-op-jaar-inflatie is het verschil tussen het prijspeil van nu en precies een jaar geleden. Als de prijs in een bepaalde maand schoksgewijs stijgt, dan zit die stijging twaalf maanden lang in het inflatiecijfer, daarna valt zij eruit.

Hieronder staat de grafiek van de inflatie in de Verenigde Staten, met bovenin de bekende inflatiecijfers: de prijsverandering in een jaar. Onderin staan de maand-op-maandcijfers. Die zou je kunnen zien als de bijdrage die elke maand levert aan de jaarcijfers waar hij onderdeel van uitmaakt.

Het huidige jaarcijfer van 4,0 procent wordt opgebouwd uit de 12 maandcijfers in het blauw gemarkeerde venster onderin. Aan de linkerkant van het venster staat de grote stijging van juni 2022, toen de prijzen in een klap 1,2 procent hoger werden. Die zit nog wel in het jaarcijfer van deze week, maar valt volgende maand uit het venster.

Alleen al door het basiseffect zal de inflatie van juni, die bekend gemaakt wordt in juli, flink dalen. Wat daar dan aan actuele prijsverandering nog bij of af gaat, weten we natuurlijk niet precies, maar het zou niet gek zijn als we zelfs onder de 3,0 procent uitkomen.

Daarna is het over met de pret van het basiseffect. Verdere daling van het jaarcijfer moet dan komen door een combinatie van onderdelen die steeds minder snel in prijs stijgen en onderdelen die zelfs in prijs dalen, zoals energie, voedsel en goederen.

Verschillende economische data die vooruitlopen op het prijspeil suggereren dat prijsdalingen goed mogelijk zijn. Sommige producentenprijzen dalen al, en sommige grondstoffen en vervoer zijn flink goedkoper geworden.

Dat is voor een deel het gevolg van het krappere monetaire beleid dat de centrale bank sinds begin 2022 voert. Het is precies wat de Fed graag wilde zien, namelijk dat door afgenomen vraag de prijzen minder hard stijgen.

Inflatie van consumentenprijzen (CPI) en producentenprijzen (PPI)

Rente

Inflation has moderated somewhat since the middle of last year. Nonetheless, inflation pressures continue to run high, and the process of getting inflation back down to 2 percent has a long way to go.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, is er niet gerust op dat het wel goed komt met de inflatie. Woensdag maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat de rente ongewijzigd blijft op de bandbreedte tussen 5,0 en 5,25 procent. Maar in de persconferentie was Powell vastberaden: we zijn er nog lang niet.