Dwars door de Rocky Mountains loopt de Great Divide, de continentale waterscheiding van Noord-Amerika. In 2018 wandelde ik met mijn gezin in Yellowstone National Park langs een bord dat deze waterscheiding markeerde.
Een van de boys merkte op: “Dus als ik aan deze kant plas dan komt mijn plas in de Atlantische Oceaan terecht, en aan die kant in de Grote Oceaan?”. Een prima uitleg, wat mij betreft.
Zo’n grens loopt vaak over de hoogste gebergten van een continent. In Europa scheidt de route over de Pyreneeën en de Alpen het stroomgebied dat uitkomt in de Middellandse Zee van het stroomgebied dat water naar de Atlantische Oceaan brengt.
Het is niet gek dat het woord waterscheiding ook symbolisch gebruikt wordt voor veranderingen, overgangen of gebeurtenissen die een keerpunt vormen in de tijd. Vandaag gebruiken we hem voor de koers die de grens markeert tussen bear- en bullmarkt.
Marktupdate
Precies drie weken schommelt de bitcoinkoers nu tussen de 26.500 en 28.800 dollar, met een zwaartepunt op 28.000 dollar.
Op vijf afzonderlijke dagen hebben de bulls een poging gedaan om door het plafond te breken, maar telkens tevergeefs. Slechts een dunne uitschieter op de grafiek blijft achter als bewijs voor de moeite.
We hebben het prijsniveau van om en nabij de 28.800 dollar vaak genoemd als betekenisvol. Het is de openingskoers van 2021 en diende door de bullmarkt van 2021 heen op cruciale momenten als steun. In de grafiek hieronder aangegeven met de rode kruisjes.
Je zou kunnen zeggen dat 28.800 de onderkant is van zone waarin de bullmarkt zich afspeelde. Van het begin van de hype en de gekte in januari 2021 tot het ruwe afscheid met de Celsius-crash in juni 2022.
Het is interessant om de vergelijking te maken met de bullmarkt van 2017. Ook daar zien we een duidelijke afbakening waarbinnen de hype zich afspeelde.
In het najaar van 2017 buitelden nieuwsgierige consumenten met dollartekens in de ogen over elkaar om de nieuwste muntjes te kopen in het net geopende casino van Binance. Blockchains raakten verstopt. Lange wachtrijen voor de paspoortcontrole bij cryptobrokers.
De hoogste koers noteerden we op 17 december 2017 iets onder de 20.000 dollar. Maar de gekte was nog lang niet voorbij. De eerste helft van 2018 stond in het teken van initial coin offerings (ICO’s) waarin nieuwe projecten met een flinterdunne onderbouwen bakken met geld ophaalden.
Pas een klein jaar later gooiden de speculanten en toeristen de handdoek in de ring. De koersen daalden nog 50 procent van rond de 6400 dollar in november naar rond de 3200 dollar zes weken later.
Al vrij snel en zonder veel gemor steeg de koers in 2019 terug naar het prijsbereik tussen de 6500 en 12.000 dollar en bleef daar tot aan het begin van de volgende bullmarkt. Met een kort uitstapje tijdens de coronacrisis, waarin wereldwijd financiële markten in een acute liquiditeitscrisis onderuit gleden.
Het lijkt er sterk op dat het deze keer niet zo soepel gaat. De 28.800 dollar geeft zich niet snel gewonnen. Een groot verschil tussen toen en nu is de interesse van de buitenwereld. In 2019 leek het niemand iets te interesseren. Nu zitten we duidelijk in de fase van ‘and then they fight you’.
Laten we eens inzoomen op de afgelopen maanden. In de grafiek hieronder zie je dat de koers ingeklemd wordt tussen twee krachten. De stijging sinds half januari (A) en het plafond op 28.800 dollar (B).