De cryptomarkt heeft een rustige week achter de rug. De koers van bitcoin ligt nu negen dagen tussen de 50.000 dollar en 53.000 dollar. De meeste handel vond plaats in een nog smaller prijsbereik van maar 4%.

De markt lijkt wat tijd nodig te hebben om de stijging van 38% na de bodem van 38.500 dollar op 23 januari te verwerken. Dat is prima, het geeft marktparticipanten de gelegenheid om te bedenken wat ze ervan vinden dat bitcoin zo vroeg in de marktcyclus al zo hoog staat.

Sommigen nemen winst, anderen hebben in 2021 de top gekocht en stappen nu eindelijk uit zonder verlies. De markt koelt zo rustig wat af, en dat zonder dat de koers een noemenswaardige daling laat zien.

De bitcoinkoers in de afgelopen twee weken

Vorige week waren we onder de indruk van de grote kapitaalstromen naar de Amerikaanse spot bitcoin ETF’s. De bitcointrackers haalden in vijf handelsdagen gezamenlijk bijna 45.000 bitcoin van de markt. Dat is 9000 bitcoin per dag, tien keer zoveel als de 900 bitcoin die de miners dagelijks gemiddeld in omloop brengen.

Dat tempo zagen we deze week niet. Na een bank holiday op maandag, waarop ook de Amerikaanse beurzen gesloten waren, volgden een paar zwakke dagen voor de ETF’s. Met woensdag zelfs een dag waarop er per saldo bitcoins uit de kluis gehaald werden.

Velen konden vorige week de verleiding niet weerstaan om de dagelijkse instroom van bijna tienduizend bitcoin te extrapoleren naar de komende maanden, en te concluderen dat all-time highs en koersen van vele tonnen per bitcoin binnen handbereik zijn.

Maar we weten eigenlijk nog veel te weinig van de geldstromen naar deze ETF’s om dat soort voorspellingen te doen. Want wie kopen er nu eigenlijk die ETF-aandelen?