De afgelopen week was het erg rustig op de cryptomarkt. De rimpeling door de uitspraak in de Ripple-zaak is inmiddels uitgedoofd. Bitcoin keerde terug naar koersen rond de 30.000 dollar en ether naar rond de 1900 dollar.

Daarmee zit bitcoin inmiddels een dikke vier weken in het prijsbereik tussen 29.400 en 31.800 dollar. En 70 procent van de tijd zat de koers in een nog veel smaller stukje tussen 30.000 en 30.800 dollar. Daar zit maar 3 procent verschil tussen.

De bitcoinkoers in de afgelopen 5 weken

Een kalme markt

Laten we de grafiek van het afgelopen jaar er eens bij pakken om te zien hoe kalm de koers de afgelopen weken was. Hieronder zie je de Bollinger Bands als maat voor de volatiliteit, en de 7-daagse prijswijziging als indicatie van de richting.

Ondanks de onstuimige stijging en daling rond het Ripple-nieuws zien we dat beide indicatoren erg lage waardes noteren. Maar we kunnen niet eeuwig in dit smalle prijsbereik blijven. Wat gaan we eerst zien? De 25.300 dollar die zo vaak al een rol van betekenis speelde, of de 32.500 dollar?

Een klein merendeel van de aanwijzingen suggereert dat we deze daily cycle nog boven de 32.500 dollar komen. Maar voor beide richtingen is onderbouwing te vinden.

Als de koers zich in een smal prijsbereik concentreert, stapelen zich vaak verkooporders op net boven en onder het prijsbereik. Welke richting de koers ook uitbreekt, een lawine aan verkopen - een long of short squeeze - zal de beweging versterken. Toeval kan daarom een rol spelen. De koers kiest dan de kant waar als eerst buiten de lijntjes gekleurd wordt. Houd er daarom rekening mee dat een uitbraak snel kan omkeren.

We zitten inmiddels een dikke vier maanden grotendeels tussen de 25.300 en 32.500 dollar, het prijsbereik dat ontstond na de Luna-crash in mei 2022. Rond deze koers zijn vraag en aanbod in balans. We hadden het eerder over het grote volume aan bitcoins dat al rond deze koers van handen wisselde. Glassnode noemde deze koers het cycle mid-point.

In de grafiek hieronder hebben we de Bollinger Bands getekend op de weekgrafiek. We kijken dan naar een veel langer lopende gerealiseerde volatiliteit. In 2016 was die voor het laatst zo laag als nu.