Aan het eind van elke bullmarkt komt er een punt waarop de meeste beleggers denken dat we nog hoger gaan en dit niet meer dan een correctie is. Weet je nog, in december 2021, toen de meute een spoedige ‘100k’ verwachtte? Toch was er al een ander regime aangebroken.

Zitten we nu ook op zo’n punt, maar dan aan de andere kant van de cyclus? Is de stijging van meer dan 50 procent vanaf de bodem een bull trap of is de markt in disbelief?


👍
Het is vrijdagmiddag, het tijdstip waarop er de afgelopen 90 weken een Alpha Roundup in je mailbox verscheen. Vanaf vandaag niet meer. We hebben de Roundup ontbundeld in een aantal losse producten. In deze update kun je daar meer over lezen.

Welkom bij de eerste editie van Alpha Markets, onze wekelijkse marktanalyse. Via Markets houden we je op de hoogte over wat er in de bitcoin- en cryptomarkt speelt.

Dat is niet alleen nuttig voor de belegger die inzicht wil in de verwachting van de koers in de nabije toekomst - om risico’s te beheersen, op tijd winst te nemen of juist in te stappen. Ook als je vooral interesse hebt in de fundamenten van bitcoin is het waardevol om te begrijpen hoe de markt zich ontwikkelt. De koers is op lange termijn immers een afspiegeling van de adoptie!

Niemand kan in de toekomst kijken en met zekerheid zeggen hoe financiële markten er morgen uitzien. Laat staan over een paar maanden. We werken daarom met scenario’s en veranderen op basis van de zich ontvouwende toekomst de waarschijnlijkheid van de verschillende scenario’s. Lees hier meer over hoe wij analyseren.

We bestuderen alle krachten die invloed hebben op de bitcoinmarkt, zoals macro-economische, geopolitieke en technologische ontwikkelingen. Ons doel is om wekelijks een boeiende, gevarieerde update te geven, met een fijne mix van verdieping en een brede blik op de actualiteit.

Vragen, opmerkingen en suggesties horen we graag in het speciaal voor Alpha Markets ingerichte stukje van de community. Of natuurlijk gewoon met een reply op deze mail!


Marktupdate

De bitcoinkoers is de afgelopen week gestegen van 21.000 dollar vorige week vrijdag naar 23.000 dollar nu. Met een uitschieter naar bijna 24.000 dollar op woensdag. Toch opnieuw een kleine 10 procent stijging in een week tijd.

Het laagste punt tot nu toe in deze bearmarkt zagen we in de weken na de FTX-crash. Op 21 november 2022 tikten we de 15.500 dollar aan. Dat betekent dat de huidige koers alweer 50 procent hoger ligt dan de bodem.

De bitcoinkoers in de afgelopen 6 maanden

Glassnode gaf z’n wekelijkse analyse de volgende titel: ‘An opportunity, or a trap?’. Een mooie verwoording van de twijfel die we zien onder beleggers: is dit nu een kans of word ik in de val gelokt?

Bij een bull trap denken beleggers dat er een nieuwe bullmarkt is aangebroken, maar blijken ze in de val te zijn gelokt. De koersstijging blijkt een tijdelijke opleving, en de neergaande trend zet zich voort. In dit scenario zien we later dit jaar een lagere bodem onder de 15.500 dollar.

Disbelief wijst op het ongeloof aan het einde van een bearmarkt. Het laagste punt ligt achter ons, de koers stijgt, maar veel beleggers zijn er niet gerust op dat de stijging blijvend is. Ze vertrouwen het niet. Ze wachten aan de zijlijn tot de koers weer daalt, maar dat moment komt niet.

De term disbelief verwijst ook naar het bekende schema met de reeks emoties die horen bij de opeenvolgende fasen van een marktcyclus. De versie hieronder komt van de inmiddels opgedoekte website wallstcheatsheet.com, en heeft meme-status bereikt in verschillende communities van beleggers.