Een lange wachtrij voor nieuwe transacties, torenhoge transactiekosten en tot het nok toe gevulde blocks. Is er soms een nieuwe bullmarkt aangebroken?

In deze Alpha Markets kijken we naar de dynamiek van bull- en bearmarkten. Wat is de relatie tussen technologische doorbraken en de marktcyclus? Hoe zien we aan datareeksen waar we zitten in die marktcyclus? En wat betekent het dan nu dat er zoveel activiteit is op de bitcoinblockchain?

We kijken natuurlijk ook naar de koers van bitcoin. Want hoe gaat het met de correctie die we rond deze tijd hadden verwacht?

Marktupdate

Bear markets are for building” luidt een eeuwenoude cryptowijsheid.

Het was een wilde rit in 2017. In januari kostte een bitcoin nog rond de 800 dollar en haast niemand kende crypto. Dat veranderde met het stijgen van de koers. Elk nieuw duizendtal haalde de krant en aan het eind van het jaar was iedereen een expert. Je kon geen kroeg binnenlopen of het ging erover.

Een paar maanden later kwam de bullmarkt tot een hoogtepunt. Eén voor één tekenden de munten een spitse top in hun grafiek. Bitcoin op 20.000 dollar en ether op 1400 dollar. De twee maanden waarin het meeste geld werd opgehaald door initial coin offerings (ICO’s) waren december 2017 en januari 2018. Daarna ging het bergafwaarts.

Het laatste stuk van de bullmarkt en het eerste stuk van de bearmarkt zijn vaak druk en luidruchtig. Gretige speculanten buitelen met dollartekens in de ogen over elkaar heen om op de top all-in te gaan. Ze overstemmen de zorgvuldige investeerders, de nieuwsgierige techneuten en de mensen die bitcoin ontdekten als levensreddende oplossing.

Kranten schreven in die tijd eerst over de hype en daarna over de paniek. En uiteindelijk over de ondergang en onvermijdelijke weg naar irrelevantie. Bitcoin was dood. Opnieuw.

Op dat moment keerde de rust terug. Voor wie de capitulatie van november 2018 had overleefd en nog in de cryptowereld actief was, brak een fijne tijd aan met veel signaal en weinig ruis.

De meningen verschillen over hoe we deze periode moeten noemen. Het tweede deel van de bearmarkt? De herstelfase na de bearmarkt? Het vroege begin van een nieuwe bullmarkt?

In 2019 en 2020 werd hard gebouwd aan:

  • Technologie zoals het lightningnetwerk voor bitcoin en proof-of-stake voor ethereum.
  • Financiële infrastructuur waarmee grote professionele partijen crypto kunnen bewaren en verhandelen.
  • Datavoorziening van betrouwbare en gestandaardiseerde gegevens over koersen en volumes op handelsplatforms en activiteit op de blockchain.
  • Liquide markten waarop grote aan- en verkopen kunnen plaatsvinden en volwassen derivatenmarkten voor risicomanagement.
  • Educatie en nieuwsvoorziening in de vorm van websites, podcasts, boeken en conferenties.
  • Producten en diensten die het gebruik van cryptoactiva makkelijk maken voor de eindgebruiker.

Met als resultaat dat crypto voor heel nieuwe groepen mensen aantrekkelijk werd. Van de eerste institutionele beleggers tot vluchtelingen in Afrika, en van kunstenaars die NFT’s maakten tot de president van El Salvador.

Een nieuwe bullmarkt was onvermijdelijk. Eerst nog onder de radar in de zomer en het najaar van 2020. Maar toen de koers in december van 2020 boven de voorgaande all-time high klom was de geest uit de fles. De bullmarkt van 2021 was geboren.

Op de grafiek hieronder hebben we deze periode van de bodem in december 2018 tot de nieuwe all-time high in december 2020 gemarkeerd met het groene vlak. Met op driekwart de halving.

De bitcoinkoers in de afgelopen 10 jaar

Kenmerkend voor de bullmarkt is de verhoogde activiteit die we op allerlei manieren kunnen meten. Zo kunnen we kijken naar nieuwe adressen, betaalde transactiekosten en de lengte van de wachtrij in de mempool.

Op dit moment zien we bij die metrics ook een stevige verhoging. In de grafiek hieronder staat in blauw het aantal bitcoin dat er per dag aan transactiekosten is betaald. De verhoogde waarden in 2017 en 2021 zijn goed zichtbaar.

En rechts de piek die we nu waarnemen. Zelfs hoger dan de block subsidy zoals die na de halving van 2024 zal zijn!

Toch is dit geen aanwijzing dat een razende bullmarkt aanstaande is. Deze verhoogde activiteit komt niet door de instroom van massa’s nieuwe geïnteresseerden. Het is het gevolg van de experimenten met inscriptions waar we gisteren over schreven.