Het turbulente gedeelte van de bullmarkt is begonnen – dat is sinds drie weken geleden ons basisscenario. Mocht deze bullmarkt lijken op de vorige twee, dan staat ons een onstuimig 2025 te wachten.
Analisten geven een hele waaier aan koersdoelen, van 150.000 dollar tot 800.000 dollar. We hebben die vorige week gegroepeerd rond een aantal redeneringen:
- Diminishing Returns: 150.000 dollar
- Power Law: 250.000 dollar
- Adoptiecurve: 350.000 dollar
- Goud-pariteit: 800.000 dollar
Ons lijkt het koersdoel van 250.000 dollar goed te onderbouwen. Voor alles erboven is een uitzonderlijke reeks gebeurtenissen nodig. Niet onmogelijk, maar we gaan er niet vanuit.
Veel van onze lezers en luisteraars hebben het voornemen om in deze marktcyclus een deel van hun beleggingswinst te realiseren. Nu is het nog een getal in een app, straks is het wellicht een grote verbouwing, een dag minder werken, een droomreis of paardrijles voor je dochter.
Daarvoor moet je nu een plan maken, nu de markt nog met beide benen op de grond staat. In de laatste fase van een parabolische bullrun is dat lastig. De markt raakt oververhit en de opwinding en hype hangen in de lucht. Zie dan nog maar eens nuchtere keuzes te maken. De ervaring leert dat rond de top haast niemand gelooft dat dit de top is.
In het plan noteer je onder welke omstandigheden je gaat verkopen. We zien vaak dat mensen daar koersen, datums of indicatoren voor gebruiken. Volgende week zullen we hier uitgebreid op ingaan.
Maar wat nu als de koers nooit jouw koersdoelen bereikt? Of als de door jou gekozen indicatoren nooit tot de ingestelde drempelwaarde stijgen? Wat als deze bullmarkt heel anders verloopt dan je had verwacht? Stel dat hij tot een abrupt einde komt door een oorlog, een diepe recessie, een grote hack of fraude, een technisch mankement?
Dan heb je baat bij een parachute. Sommigen noemen het een noodknop, alarmsignaal of handrem. Hoe je het ook noemt – het doel is voorkomen dat je in de volgende bearmarkt (opnieuw?) de hele rit naar beneden maakt. Zie het als een winstbeschermer. Daar gaan we het deze week over hebben.
Maar niet voordat we naar de koers van deze week gekeken hebben.
Tussen maart en november bewoog de koers acht maanden schoksgewijs zijwaarts. Iets naar beneden zelfs. Een voor een haakten beleggers af. Het handelsvolume daalde naar het niveau van de bearmarkt. Er leek geen eind aan te komen.
Half oktober keerde het tij. We bewogen voor de vierde keer vanaf de onderkant van het prijsbereik naar boven, maar deze keer was anders. Allerlei indicatoren lieten een trendbreuk zien. Eind oktober begon de markt aan de zware tocht door de transitiezone in een poging om uit te breken naar nieuwe recordkoersen.
Dat gebeurde op 6 november, en vanaf dat moment ging het snel. In 16 dagen steeg de koers 45% van 69.000 naar 99.900 dollar. Een fractie onder de ton.
Na zo’n snelle stijging is het logisch dat de markt even de tijd nodig heeft om op adem te komen. Sommige beleggers nemen winst. Andere stappen nu juist in. De afgelopen week bewoog de koers tussen 91.000 en 99.000 dollar. Op dit moment staan we op 97.000 dollar, en dat is:
- 46% hoger dan op 4 november
- 85% hoger dan op 6 september
- 135% hoger dan op 1 januari
- 500% hoger dan op 1 januari 2023
Een belangrijke drijvende kracht is de Amerikaanse belegger. Dat zien we aan de hogere koers op Coinbase, het verhoogde handelsvolume tijdens Amerikaanse beurstijden en de instroom in de Amerikaanse ETF’s. In de grafiek hieronder zie je dat de gemiddelde instroom in de afgelopen zes weken zelfs nog hoger is dan in februari en maart.
De koers daalde dinsdag tot iets onder de 91.000 dollar, een correctie van 9%. Na zo’n fenomenale stijging is zo’n milde correctie een teken van kracht, en zonder enige twijfel een bullish signaal. Het ligt voor de hand dat we ergens in de komende week een nieuwe poging zien om door de 100.000 dollar te breken.
Dat kan best nog een hele kluif worden. Het is een belangrijk psychologisch niveau, ook omdat velen in de vorige bullmarkt al het plan hadden om bij die koers te verkopen.
In de tussentijd zien we ook de rest van de cryptomarkt tot leven komen. Zelfs ETH, het zwarte schaap van deze bullmarkt, toonde zich opvallend krachtige en steeg in een week met meer dan 20% van 3000 dollar naar iets onder de 3700 dollar. Met ETH veerde het hele Ethereum-ecosysteem op, van DeFi-protocollen tot infrastructuur zoals ENS en LDO.
Dat is een signaal dat de risicobereidheid van beleggers toeneemt en er een breed optimisme is over de cryptomarkt. Dat zijn ook voor bitcoin goede omstandigheden.
Laten we om dit gedeelte af te sluiten even kijken naar SOL. De munt van het Solana-netwerk viel tussen oktober 2023 en maart 2024 op met een spectaculaire groei van 20 dollar naar 200 dollar.
Ook nu lijkt SOL de leiding te nemen. Vorige week vrijdag en zaterdag klom de munt naar een nieuwe all-time high van 264 dollar, een paar dollar boven het record uit 2021. Na bitcoin de tweede grote munt die dit voor elkaar kreeg.
SOL ging met BTC mee de correctie in. Tot nu toe is die erg mild. Het lijkt erop dat we de dalende trendlijn (1) en de top van maart dit jaar (2) niet meer gaan testen. De koers vond steun op 225 dollar (3) en is nu met bullish divergence op de RSI in de achterzak op weg naar de bovenkant (4).
We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:
- Een parachute voor je portefeuille
- Bitcoin naar $70.000 door daling van de geldhoeveelheid?
- Maakt de Amerikaanse centrale bank zich zorgen?
- Welcome to the banana zone