Straks gaan we het hebben over een nieuw framework voor on-chain analyse. Analisten van Glassnode en ARK Invest hebben er ruim een jaar aan gewerkt en het eind augustus gepubliceerd.

Maar eerst kijken we naar de bitcoinkoers. De afgelopen week is er veel gezegd en geschreven over de kansrijkheid van de ETF-aanvragen van Grayscale, BlackRock en Fidelity. Het woord ‘onvermijdelijk’ viel regelmatig. Maar de markt lijkt niet onder de indruk.

Bitcoin & de ETF’s

De afgelopen drie weken lag het zwaartepunt van de koers van bitcoin op 26.000 dollar. Het uitstapje naar 28.000 dollar na de uitspraak in de rechtszaak van Grayscale tegen de SEC was van korte duur. Twee dagen na het nieuws was de koers terug waar hij begon.

Als we de toppen en bodems met elkaar verbinden, zien we een licht dalend prijsbereik dat steeds iets smaller wordt. Daar kan de koers gerust nog een paar weken inzitten.

Maar een laag volume en een lage volatiliteit maakt een markt ook gevoelig voor schokken. Als de koers over de grens van een prijsbereik geduwd wordt, kan het hard gaan. Welk nieuws of gerucht de markt in beweging zal brengen, en welke kant op? Daar is op dit moment weinig over te zeggen.

De bitcoinkoers in de afgelopen vier weken

De lauwe reactie van de markt op de uitspraak in de Grayscale-zaak is opvallend. Want experts verwachten dat door deze uitspraak de kans op goedkeuring van een spot-ETF in de komende maanden opnieuw groter is geworden.

De ETF-watchers van Bloomberg zagen tot vorige week woensdag een kans van 65 procent dat de SEC in 2023 een spot-ETF goedkeurt. Daarbij hadden ze al rekening gehouden met de winst die Grayscale boekte in de rechtszaal.

Op woensdag verhoogden ze de kans naar 75 procent voor de goedkeuring van spot-ETF’s dit jaar en 95 procent voor goedkeuring in 2024. De reden voor deze stap was de unanimiteit van de drie rechters en de scherpte van hun bewoording: “The unanimity and decisiveness of ruling was beyond expectations and leaves SEC with very little wiggle room”.

Ook voormalig SEC-voorzitter Jay Clayton, de voorganger van Gary Gensler, is overtuigd van de uitkomst: “Het is duidelijk dat bitcoin geen security (effect) is. Het is ook duidelijk dat particuliere beleggers er toegang toe willen hebben. Dat institutionele beleggers toegang willen hebben. En, belangrijker nog, een aantal van onze meest vertrouwde vermogensbeheerders willen dit product aan het grote publiek aanbieden. Ik denk dat [...] goedkeuring onvermijdelijk is.”

En dan als laatste de editorial board van Bloomberg. Daarin zitten experts uit verschillende werkvelden die namens Bloomberg een opinion mogen schrijven. Ze schreven deze week een artikel over de bitcoin ETF met de prikkelende titel “Who Needs a Bitcoin ETF? Actually the SEC Does”.

Ze beginnen met de vraag of de SEC een bitcoin ETF zou moeten goedkeuren, en antwoorden beslist: “The answer is yes”. Ze redeneren als volgt. Zelfs al zou je bitcoin een slechte belegging vinden, het is niet de taak van de toezichthouder om mensen te daarvan te weerhouden. En als mensen dan toch in bitcoin beleggen, zorg er dan voor dat ze dat kunnen doen zonder onderweg te worden opgelicht.

Kortom, er lijkt een breed optimisme over de spoedige komst van een spot-ETF door de grootste vermogensbeheerders in de wereld, BlackRock en Fidelity. En toch blijft de bitcoinkoers zwak. Dat is opvallend.