In de afgelopen twee maanden steeg de bitcoinkoers met 70% van 26.500 dollar op 12 oktober naar 45.000 dollar op 5 december. Een geweldige prestatie, maar sommige altcoins deden het nog veel beter. Solana pakte 170%, avalanche 280% en celestia bijna 500%.

Is het alweer tijd voor alt season, een periode van vele maanden waarin altcoins het structureel beter doen dan bitcoin? Of is er iets anders aan de hand?

Voordat we die vragen beantwoorden, gaan we eerst naar Jerome Powell. De voorzitter van de Federal Reserve verscheen afgelopen woensdag voor de microfoon om het monetaire beleid toe te lichten. Zoals verwacht bleef de rente gelijk, maar toch markeert de toespraak van Powell een belangrijk draaipunt in het beleid van ’s werelds belangrijkste centrale bank.

Het afgelopen jaar hanteerde de Fed een remmend beleid dat door Powell telkens op strenge toon werd toegelicht. Het doel was het omlaag brengen van de inflatie, en daar moest alles voor wijken. Het beleid werd ook wel met ‘higher for longer’ samengevat: de rente moet verder omhoog en langer hoog blijven dan de markt verwacht.

Pas als de inflatie ontegenzeggelijk teruggekeerd is onder de 2% zou er te praten zijn over een versoepeling van het beleid. Tot nu toe antwoordde Powell op vragen over mogelijke renteverlagingen in termen van “daar denken we nog niet over” en “het is prematuur om daarover te speculeren”.

Woensdag maakte de Fed een draai.

In de economische vooruitzichten van december staat een lagere rente voor eind 2024 dan in die van september, terwijl de inflatiebestrijding sindsdien weinig vooruitgang heeft geboekt. Ook de taal is anders. Renteverlagingen “komen in beeld” en waren afgelopen bijeenkomst “duidelijk onderwerp van gesprek”.

In de loop van 2024 de rente een paar kleine stapjes verlagen is hét draaiboek voor een zachte landing. Die schrijft voor dat je kijkt naar het verschil tussen de rente en de inflatie - de reële rente - en probeert die gelijk te houden. Je laat dan de rente als het ware met de inflatie mee dalen. Dat zou er dan uit kunnen zien zoals op de grafiek hieronder.

Financiële markten zijn forward looking: als de waarschijnlijkheid van renteverlagingen toeneemt, dan neigen ze dat nu al in de prijs te verwerken. Soms is dat prettig voor de centrale bank, de markt doet dan het verkrappende of versoepelende werk voor ze. Soms is dat ongewenst.

Na de toespraak van Powell is de rente in de VS al flink gedaald. De hypotheekrente staat alweer een procentpunt lager dan de top, en ook rentes voor bedrijfsleningen worden lager. Ruimere financial conditions dus, en die stimuleren de economie.

Dat is een prima idee als je zeker weet dat de inflatie daadwerkelijk terugkeert naar de doelstelling van 2%. Laten we de mogelijke uitkomsten nog even op een rijtje zetten:

  • Harde landing: de inflatie wordt bestreden maar de prijs daarvoor is een diepe recessie.
  • Zachte landing: de inflatie wordt bestreden zonder de economie in een diepe recessie te brengen.
  • Geen landing: de inflatie blijft op een te hoog peil steken, of gaat opnieuw stijgen.

Het risico van nu al het signaal geven dat de rente omlaag gaat, is dat je daarmee misschien een harde landing voorkomt, maar ook doorschiet naar de andere kant waardoor er überhaupt geen sprake is van een landing. De smeerolie voor de economie is dan meteen brandstof voor een nieuwe inflatiegolf in 2025.

Dat maakt de huidige regering wellicht niet zo veel uit. Voor hen speelt nog iets anders mee, namelijk de verkiezingen in november 2024. Het nadeel van geen landing materialiseert pas in 2025 terwijl het voordeel van de zachte landing in 2024 al genoten wordt. Het geeft ze de mogelijkheid om net te doen alsof de hoge koersen en gunstige economische cijfers hun verdienste zijn.

Misschien is het daarom dat minister van Financiën Yellen de dag dat de centrale bank aan z’n vergadering begon in het nieuws kwam met de volgende uitspraak:

As inflation moves down, it’s in a way natural that interest rates should come down somewhat because real interest rates would otherwise increase, which can tend to tighten financial conditions.

Powell werd voor het blok gezet. Hield hij vast aan higher for longer of ging hij mee met Yellen? Het werd het laatste.

Voor bitcoin is dat goed nieuws.