Een ‘paternalistische en luie toezichthouder’, zo noemde SEC-commissaris Hester Pierce haar eigen instituut. De ergernis over de werkwijze van de SEC was vandaag luidkeels te horen, en in de markt levert het onrust op. Want wie krijgen er nog meer een tik op de vingers? En voor welk vergrijp deze keer?

De koers van bitcoin reageerde door onder de ondergrens van het prijsbereik van de afgelopen drie weken te duiken. Een welkome adempauze, of de voortzetting van de bearmarkt?

Op lange termijn zijn het afrondingsfoutjes, zo suggereert Big Ideas 2023. De nieuwste editie van het jaarlijkse rapport van ARK Invest komt tot een bull case koersdoel van bijna 1,5 miljoen dollar in 2030. Is dat een natte vinger of hebben ze er ook een onderbouwing bij?

Lees het in de Alpha Markets van deze week!


Marktupdate

Op vrijdag 20 januari steeg de koers 10 procent van 21.000 dollar naar 23.000 dollar. Bijna drie weken zaten we rond dat prijsniveau, zo’n 50 procent hoger dan de bodem van 15.400 dollar op 21 november 2022.

Beleggers staan gemiddeld genomen weer op winst, inclusief de prijsgevoelige groep van recent ingestapte beleggers, de short term holders. On-chain data vertelt ons dat er weer meer winst dan verlies genomen wordt, voor het eerst sinds april vorig jaar.

Het is opvallend dat de koers zo lang rond de 23.000 dollar bleef na zo’n sterke stijging in januari. Na de persconferentie van Jerome Powell vorige week woensdag steeg de koers zelfs naar 24.200 dollar, het hoogste punt sinds augustus vorig jaar.

Maar gisteren brak de koers dan eindelijk toch door de bodem van het prijsbereik waar we inzaten naar nu rond de 21.800 dollar. De handel was de hele week al wat zwak. De katalysator leek het bericht van de SEC te zijn over het aanpakken van staking bij Kraken.

Er was al een paar dagen onrust over mogelijke acties van Amerikaanse toezichthouders. Naast Kraken zou ook Paxos, beheerder van onder andere BUSD, onder het vergrootglas liggen. Hoe dat zich verder ontwikkelt gaan we vanuit Bitcoin Alpha natuurlijk op de voet volgen.

Voor nu betekent het dat bitcoin een lokale top heeft neergezet en nu op zoek gaat naar een lokale bodem. De bulls hopen dat die bodem boven de  19.700 dollar blijft. Daar liggen allerlei belangrijke indicatoren, zoals het 50- en 200-daags gemiddelde en de realized price.

De bitcoinkoers in de afgelopen twee zes weken.

Laten we iets uitzoomen. Hieronder staat de grafiek van de bitcoinkoers in de afgelopen 2 jaar. We hebben de afgelopen weken een aantal aanwijzingen getoond voor een einde aan de dalende trend tussen november 2021 en november 2022.

Voor ons ligt de waarschijnlijkheid dat we de bodem van deze bearmarkt gezien hebben nu op 60 procent. Voor meer vertrouwen zouden we willen zien dat de koers boven de 25.000 dollar breekt. Daar liggen opnieuw een paar belangrijke prijsniveau’s, zoals de 50- en 200-weekse gemiddelden en de top van 17 augustus.