Op maandag 16 oktober om 15:21 uur Nederlandse tijd stuurde het Amerikaanse mediabedrijf CoinTelegraph een bericht de wereld in met de volgende tekst:

BREAKING: SEC APPROVES ISHARES BITCOIN SPOT ETF

Een golf van adrenaline schoot door de cryptowereld. Zou het echt? Het bericht spreekt over iShares, en dat is het label waaronder BlackRock zijn ETF’s aanbiedt. Als dit klopt, dan is het groot nieuws. Binnen een paar minuten werd het bericht opgepikt door grote Twitter-accounts en om 15:24 uur begon de koers te stijgen.

Eric Balchunas, ETF-expert bij Bloomberg, vroeg om 15:27 uur om de bron van dit bericht. Een veeg teken, want hij is meestal uitstekend op de hoogte. Intussen steeg de koers van 28.000 dollar naar 30.000 dollar. Dat is het hoogste punt sinds 9 augustus.

Om 15:32 bleek inderdaad dat CoinTelegraph ernaast zat. De nieuwssite plaatste een verontschuldiging op Twitter voor het verspreiden van ‘inaccurate information’. Er kwam subiet een einde aan de koersstijging. Na een scherpe top begon de koers snel te dalen. Niet veel later bevestigde BlackRock dat zijn aanvraag nog niet goedgekeurd was. Minder dan een half uur na het eerste bericht was de koers terug waar hij begon.

De bitcoinkoers op maandag tussen 14:00 en 17:00 uur

De achtbaanrit op maandagmiddag roept allerlei vragen op. Hoe heeft dit zo mis kunnen gaan? Zijn er gevolgen voor de lopende ETF-aanvragen? Wat zegt de reactie van de markt ons over een werkelijke goedkeuring?

Laten we eens bij de eerste vraag beginnen. Een paar uur na het op sociale media zetten van het nepnieuws gaf CoinTelegraph openheid van zaken, inclusief screenshots van de interne chats.

De korte samenvatting is dat een medewerker een bericht van een onbekend Telegram-account zonder verder onderzoek op Twitter zette. Dat gaat in tegen de interne afspraken waarbij bevestiging van de bron en goedkeuring van een redacteur nodig zijn. Een foutje dus, gemaakt ‘in een poging de ontwikkelingen zo snel mogelijk te publiceren’.

Pessimisten noemden het koersverloop een belangrijk bewijsstuk voor de SEC om de ETF’s juist niet goed te keuren. Het toont aan hoe makkelijk de koers te manipuleren is met een simpel gerucht. Een van de argumenten waarmee de SEC in het verleden spot-ETF’s heeft afgewezen.

Maar dat is te simpel.