Afgelopen weekend viel opnieuw een grote Amerikaanse bank. Op maandagochtend, vlak voor het openen van de beurzen, werd bekend dat JPMorgan het winnende bod had uitgebracht en met ruimhartige steun van de FDIC het verzwakte First Republic Bank overnam.

Was dit het laatste hoofdstuk in een kleine bankencrisis die half maart begon met het drietal Silvergate, Silicon Valley en Signature? Of is dit het begin van een nieuwe golf aan bankproblemen?

Marktupdate

Good afternoon. Before discussing today’s meeting, let me comment briefly on recent developments in the banking sector. Conditions in that sector have broadly improved since early March and the U.S. banking system is sound and resilient.

Jerome Powell begon de persconferentie over de renteverhoging afgelopen woensdag met een kort woordje over de banken. De situatie is verbeterd en het banksysteem is gezond en weerbaar.

Ook minister van financiën Janet Yellen en president Joe Biden gebruikten de afgelopen tijd dit soort tweeslagen: “sound and resilient” of “safe and sound”.

Of, zoals Do Kwon zei vlak voor het instorten van Luna: “Deploying more capital - steady lads”.

Maar ja, wat verwacht je anders? Mensen op zo’n positie kunnen toch niet anders dan geruststellen? Als zij hun visie geven, beïnvloeden ze de uitkomst. Ze zullen daarom altijd het happy path benadrukken. Anders veroorzaken ze hun eigen crisis!

Jean-Claude Juncker was van 2005 tot 2013 voorzitter van de Eurogroep. Over de eurocrisis in die jaren zei hij ooit: “When things get serious, you have to know how to lie”.

Maar Powell was nog niet uitgesproken of een nieuw rijtje banken trok de aandacht met kelderende beurskoersen. PacWest, Western Alliance, Metropolitan en First Horizon verloren tientallen procenten beurswaarde.

De grafiek hieronder toont het relatieve koersverloop van een handjevol banken, een index met daarin regionale banken (KRE), goud en bitcoin. Je ziet de gevallen banken naar -100% gaan. Maar die -86% sinds het begin van het jaar voor PacWest ziet er ook niet echt lekker uit.

Rechts in het groene vlak zie je de koersbeweging van deze week. Net als in maart gaan goud en bitcoin omhoog terwijl bankaandelen omlaag gaan.

Koersen van bitcoin, goud en bankaandelen in 2023

Maar is het banksysteem nou “sound and resilient”, of staat de volgende crisis voor de deur? Laten we twee perspectieven bekijken.