Schitterende weekgrafiek?

We beginnen deze week voor de verandering eens met de weekgrafiek van bitcoin. Dat betekent dat elke candle een week representeert, en we van wat meer afstand naar de koers kijken. De grafiek toont vier jaar aan koersen.

De bodem van de laatste bearmarkt ligt in november 2022. Dat was de maand waarin de Europese Centrale Bank (ECB) een artikel publiceerde waarmee ze op basis van de prijsontwikkeling verklaarden dat bitcoin op weg was naar irrelevantie. Dat was het begin van de nieuwe marktcyclus waar we nu in zitten.

De bodem van een bearmarkt is een overdrijving van pessimisme en desillusie. Erna volgt vaak snel herstel naar een meer neutrale koers, een niveau waarop beleggers de prijs fair vinden. Dat was in deze marktcyclus zo rond de 30.000 dollar.

Bij de uitbraak boven de 32.000 dollar spraken wij van een nieuwe bullmarkt. Interesse, activiteit en optimisme namen weer toe. Meer gebruikers, beleggers, transacties, zoekopdrachten op Google en installaties van crypto-apps.

Aangejaagd door de komst van de Amerikaanse ETF’s steeg de koers binnen een half jaar met meer dan 100% naar boven de 70.000 dollar. Boven de hoogste koers van de vorige bullmarkt in 2021. Op de grafiek tekende zich een stijgende trend af op de lange termijn van de marktcyclus: een reeks van higher highs (HH) en higher lows (HL).

Op 14 maart bereikten we met 73.800 dollar de hoogste koers ooit. Sindsdien zitten we in een correctie, afgelopen dinsdag precies twee maanden. In de grafiek hebben we de momenten waarop de koers onder het 10-weekse gemiddelde zat met geel gemarkeerd. In een bullmarkt zijn dat korte periodes met daarin de bodem van de correctie.

Gisteren en vandaag schurkte de koers tegen dat gemiddelde. Een weekslot erboven suggereert dat we wellicht het dieptepunt achter ons laten en op weg gaan naar nieuwe recordkoersen. Het is een vroege aanwijzing, want pas boven de 73.800 dollar laten we de correctie definitief achter ons.

Zou dat gebeuren, dan levert dat een schitterende weekgrafiek op. Met een top in april 2021, een mislukte uitbraak in november 2021 en een geslaagde uitbraak in 2024. Een “S/R-flip” zou dat onderstrepen: wat eerst resistance (R) was, blijkt nu support (S). Zover is het nog niet, het is nu slechts een van de mogelijke scenario’s. Nog even geduld dus!

Eindbaas

“We’re so back”, klonk het toen we in maart boven de 69.000 dollar uitstegen. Met BlackRock-ceo Larry Fink als boegbeeld kon er weinig meer misgaan, toch?

Dat was gerekend buiten de waard. In het trio Elizabeth Warren, Gary Gensler en Joe Biden vond crypto zijn Nemesis. Dacht je dat de komst van Larry Fink het einde betekende van het “then they fight you”? Think again.

Kansloze rechtszaken, valse opiniestukken, leugenachtige toespraken, dealtjes met allerhande overheidsdiensten — in liefde en oorlog is alles geoorloofd. Niet voor niets kondigde Warren in 2023 haar Anti-crypto Army aan.

Deze week trok een stemming in de Amerikaanse Senaat de aandacht.

In 2022 publiceerde toezichthouder SEC nieuw beleid voor banken die cryptodiensten willen aanbieden in Staff Accounting Bulletin nummer 121 (SAB 121). De SEC had de regels zo opgesteld dat het voor banken praktisch onmogelijk werd om voor klanten cryptoactiva te bewaren.

Wetgevers in Washington voelden zich gepasseerd en vonden dat de SEC zijn bevoegdheid te buiten is gegaan. Het wetsvoorstel om SAB 121 ongeldig te verklaren was al aangenomen door het Huis van Afgevaardigden en lag nu bij de Senaat. De republikeinen zouden wel voor stemmen. Maar de democraten scharen zich meestal achter Elizabeth Warren in zaken over tech en finance, en werden geacht tegen te stemmen.

Die trend werd deze week gebroken. Van de 48 democratische senatoren stemden er 12 voor het wetsvoorstel, die met 60 vs. 38 stemmen werd aangenomen. “We are so ₿ack”, zette senator Cynthia Lummis op X, met daarbij een foto van zichzelf met laser eyes.

En dat is opvallend. Vanuit de cryptowereld hoorden we al wel een tijdje dat crypto een rol zou gaan spelen in de presidentsverkiezingen. Maar nu mengen ook zittende politici aan beide kanten van het politieke spectrum zich publiekelijk in het debat.

Nu zou alleen president Biden de wet nog kunnen tegenhouden door een veto uit te spreken. Hij heeft aangekondigd dit te zullen doen als de wet op zijn bureau belandt. Tom Emmer, een machtig congreslid van de republikeinen, stelde op X dat een veto van Biden zou bewijzen dat hij kansen voor Amerikanen wil vernietigen. Crypto als politiek slagwapen!

We houden er rekening mee dat de strijd de komende maanden intensiever wordt. Er staat veel op het spel: macht, geld, aanzien. En zouden Warren, Gensler en Biden verslagen worden? Dan komen we er waarschijnlijk achter dat ze niet de eindbaas waren, maar slechts een tussenbaas. De strijd tussen centrale autoriteiten en decentrale technologie is vermoedelijk pas net begonnen.

“Laser eyes mean BTC could be searching for a high”, stelde Peter Brandt op X in reactie op de foto van Cynthia Lummis. Een interessante observatie. In de vorige bullmarkt waren de profielfoto’s met laserogen onderdeel van de overmoed en de euforie. Pas bij de “onvermijdelijke” koers van 100.000 dollar zouden ze verdwijnen. Zoals je weet kwam die 100k er niet: de hoogmoed kwam voor de val.

Van euforie is nu geen sprake. Eerder van ongeloof en bezorgdheid. Als deze bullmarkt opnieuw een fase van hype, manie en gekte krijgt, dan zal die waarschijnlijk nieuwe, nu nog onbekende symbolen met zich meebrengen. Wij maken ons over de laser eyes van Lummis daarom weinig zorgen.

We gaan door met de volgende onderwerpen voor onze Alpha Plus leden:

  1. Deze prijsniveau’s houden wij in de gaten
  2. Financiële repressie op komst?
  3. De bitcoin halving & risk assets
  4. When alt season?