Ken je dat? Je leest het nieuws en al scrollend kom je de ene na de andere deprimerende gebeurtenis tegen. Om erachter te komen of je vastzit in een mistroostige fuik moet je even uitzoomen. En wat blijkt? In het Oosten is het sentiment helemaal anders!

De zon komt op in het Oosten

Zo, een lekker cryptische titel om mee te starten. Vorige week schreven we uitgebreid over toezichthouders die de Amerikaanse sector schijnbaar hardhandig aanpakken. In het Westen is dit het onderwerp dat de (sociale) media bezighoudt. Niet onterecht natuurlijk, want de gebeurtenissen kunnen bepalend zijn voor het sentiment in de markt de komende jaren. Maar de focus erop wordt dusdanig scherp, dat je haast vergeet dat het nieuws zich niet beperkt tot de VS. Tijd om uit te zoomen dus.

Het leuke daaraan is dat je eraan herinnerd wordt dat het niet overal om doom and gloom draait. Het geeft een gevoel dat je misschien kent van vliegen. Je komt aan op een grijs, nat en winderig vliegveld, maar tien minuten na het opstijgen zie je het wolkendek van bovenaf en voel je de zonnestralen op je gezicht. Er is meer!

Zo is er in het Oosten een strijd begonnen om de positie als regionale cryptohub te claimen. Kandidaten zijn Singapore, Hongkong en Busan (Zuid-Korea).

Volgens een recent rapport van KPMG waren “crypto en blockchain” de twee domeinen die in Singapore in 2022 het populairst waren onder investeerders. Ze gaven wel minder uit dan in het jaar ervoor, met de val van FTX als belangrijkste argument. Interesse van cryptospelers en investeerders in Japan, Singapore, en Hongkong is een trend waar we volgens KPMG op letten moeten in 2023. Ze komen op deze jurisdicties af omdat de regels daar een stuk verder uitgekristalliseerd zijn dan elders.

DBS Bank vervult een voortrekkersrol in de regio. De grootste bank van Singapore biedt al enkele jaren cryptodiensten aan. Ze richt zich daarbij primair op financiële instellingen, familiekantoren en vermogende particulieren. In 2022 zag de bank het bitcoinvolume met 80 procent stijgen, ondanks het tumult van dat jaar. Ook het klantenbestand groeide met 300 procent. Dit jaar wil de bank haar activiteiten uitbreiden naar Hongkong, waar binnenkort een nieuw licentieregime actief wordt.

Dat nieuwe regime gaat in vanaf 1 juni 2023. Er vindt wat speculatie plaats over de gevolgen daarvan. Conservatieve analisten zien dat Hongkong zich langzaam maar zeker positioneert als cryptohub, en de meer... charlatanesque analisten verwachten “een enorme instroom van geld”.

We weten niet of en hoeveel nieuw geld de markt instroomt, maar we weten wel dat er tenminste één fout in bovenstaande tweet staat. Het is namelijk niet zo dat de deuren open gaan voor “alle burgers”. Het licentieregime geeft dienstverleners enkel de mogelijkheid om vermogenden – de zogeheten accredited investors – als klant te verwelkomen. De lokale politiek en toezichthouders beraden zich nog over de manier waarop ze consumenten willen toestaan hieraan deel te nemen.

Gaan we naar Busan. De op een na grootste stad van Zuid-Korea wil de cryptowereld naar zich toetrekken. Niet alleen om economische redenen, maar ook om demografische. De cryptowereld is jong en de bevolking van Zuid-Korea oud. Vermeng die twee en er ontstaat een gezondere status quo, is het idee. Onderdeel van de plannen is het oprichten van een publieke exchange voor de handel in cryptoactiva. Daarvoor is de stad in gesprek met ’s werelds grootste exchanges, waaronder Binance.

Zelfs China staat de afgelopen weken weer op het menu van cryptogezinde jurisdicties. Daarmee begeven we ons in een hoog speculatieve verhaallijn, gebaseerd op de ontwikkelingen in Hongkong, de recente aankondiging van de Chinese overheid over een nieuw onderzoeksbureau gericht op decentrale technologieën, de oprichting van een nationaal NFT-platform, en bedrijven die openlijk aan publieke cryptoprojecten zijn gaan deelnemen, zoals Alibaba.

Dit narrative over China is wat ons betreft vooralsnog een kwestie van creatief boekhouden en lijkt erop gericht om een tijdelijke opleving te veroorzaken in een specifiek deel van de cryptomarkt. We parkeren dit tot er meer (betrouwbare) informatie over beschikbaar komt. Dat gezegd hebbende, het valt op dat belangrijke jurisdicties in het Oosten niet wegbewegen van cryptoactiva, maar juist bedachtzaam de deuren openen.

Cameron Winklevoss (Gemini) over het Oosten. In de loop van januari begon deze verhaallijn meer aandacht te krijgen. Deze tweet heeft uiteraard ook een politiek tintje en kan niet losgezien worden van de gebeurtenissen in de VS.

Een paar duizend kilometer verderop zien we hetzelfde gebeuren. Jaarlijks vestigen honderden cryptobedrijven zich in het Midden-Oosten. Dubai, Qatar en Abu Dhabi krijgen daarbij de voorkeur, onder meer vanwege gunstige fiscale en juridische omstandigheden. Ze trappen daar niet op de rem, maar zetten gas bij. Dat gaat, zoals we inmiddels gewend zijn van deze emiraten, vaak met grote bedragen. Vorige week kondigde Abu Dhabi bijvoorbeeld een nieuw staatsfonds aan gericht op Web3-startups. De omvang? Twee miljard dollar.

Zo in vogelvlucht over het Oosten ontstaat een heel ander nieuwssentiment. Natuurlijk is FTX ook daar met een enorme dreun in elkaar geklapt. Toch is de nadruk al snel op bouwen en nieuwe initiatieven komen te liggen. Voor ons is de prijsstijging van bitcoin wellicht moeilijk te rijmen met het sentiment in de markt; in het Oosten zal dat anders liggen.

Uit de community

Een overwegend positief verhaal dus, die reflectie op het Oosten. Zo zijn er wel meer signalen van blijvende belangstelling in de cryptomarkt.

Michael Demissie van zakenbank BNY Mellon meldt dat de interesse in digitale valuta onder zijn klanten niet afvlakt. Credit Suisse en Deutsche Bank leiden de meest recente investeringsronde van Taurus, een bedrijf dat financiële instellingen voorziet van software om met cryptoactiva aan de slag te kunnen. Deutsche Bank blijkt daarnaast op zoek te zijn naar koopjes in de cryptomarkt. Sony lanceert in samenwerking met Astar Network een broedplaats voor Web 3-bedrijven. SoftBank sluit zich aan als validator voor Oasys, een publiek blockchainnetwerk dat zich richt op Web 3-gaming. En de Japanse finance-gigant Nomura investeert in DeFi-startup Infinity Exchange die zich toelegt op leningen tussen financiële instellingen.

Leuk, al die signalen, maar hoeveel waarde moeten we hier nu aan hechten? In de Alpha Community legt Gerben deze vraag op tafel. Hij verwijst daarbij ook naar de vele peilingen die gedaan worden onder investeerders, waar telkens uit blijkt dat de interesse in cryptoactiva hoog is. Zijn dat loze bevindingen of wordt daad bij woord gevoegd?

Je volgt deze discussie hier.

Ander nieuws

De belangrijkste gebeurtenissen in het kort op een rij:

  • Bitcoin levenslijn voor Afrikaanse vluchtelingen. Dat schrijft mensenrechtenactivist Farida Bemba Nabourema in zakenblad Forbes. Volgens haar is het een misvatting dat de groep bitcoingebuikers vooral bestaat uit Westerse speculanten. “De afgelopen jaren ligt de snelheid waarmee bitcoin in gebruik genomen wordt in Afrika hoger dan waar dan ook ter wereld.”
  • PayPal heeft een half miljard aan bitcoin en ether in de kluis. Dat blijkt uit een jaarverslag dat het betaalbedrijf bij de SEC heeft ingeleverd. Eind kwartaal vier lag het totaal beheerde bedrag iets lager dan een kwartaal ervoor. PayPal wil ook aan een eigen stablecoin uitbrengen, maar heeft dat initiatief na gerommel rond Paxos even in de ijskast gezet.
  • Binance verwacht boetes van Amerikaanse toezichthouders. “We begonnen als softwarebedrijf en waren onbekend met alle wetten en regels gericht op witwassen, corruptie en economische sancties”, vertelt Binance-cso Patrick Hillmann in gesprek met de Wall Street Journal. Ze werken nu samen met toezichthouders om de ontstane compliance-gaten te vullen. “De uitkomst is waarschijnlijk een boete, misschien meer”, zegt Hillman. “Dat is aan de toezichthouders.”
  • Ontwikkelaar Tornado Cash blijft vastzitten. Alexey Pertsev werd in augustus door de Nederlandse politie opgepakt. Het OM verdenkt Pertsev van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen. Normaliter mag een verdachte het proces in vrijheid afwachten, maar de autoriteiten zijn bang dat Pertsev vlucht. Het dossier is helaas niet in te zien. Sjors Provoost was bij de laatstse pro-formatzitting en deed zijn verslag op Twitter.
  • Custodia blaast rechtszaak tegen Federal Reserve nieuw leven in. Vorige week schreven we al dat de bank een afwijzing ontving voor de aansluiting op het netwerk van Federale banken. Uit de nieuwe aanklacht blijkt dat ook de toegang tot een master account is geweigerd. Volgens Custodia is dat onwettig en wil ze haar gelijk halen in de rechtbank.
  • Terraform en Do Kwon aangeklaagd door de SEC. Volgens de toezichthouder zijn zij de aanjagers en arrangeurs van miljardenfraude. De aanklacht volgt bijna een jaar nadat TerraUSD begon te wankelen. Analisten letten vooral op de verwoording van de aanklachten, omdat die relevant kan zijn voor andere zaken die zijn aangespannen. De SEC weet niet waar Do Kwon zich op dit moment bevindt.
  • Gary Gensler presenteert nieuwe regels voor bewaarpartijen. Volgens de voorzitter van de SEC is er meer dan 10 jaar aan het voorstel gewerkt. Het ziet toe op vermogensscheiding, audits en consumentenbescherming rond de opslag van alle assets, niet alleen cryptoactiva. In onbewerkte vorm is de impact van het voorstel op de Amerikaanse cryptosector relatief groot. Dat komt omdat de groep custodians die overblijft een stuk kleiner wordt vanwege de scherpere eisen die worden gesteld.

Tot slot

Je bent weer helemaal bij! Hebben we iets gemist, of wil je zelf iets toelichten? Komt langs op de Community, dan praten we daar verder.