Door de schikking tussen Binance en de Amerikaanse justitie kwam het mediacircus op volle toeren langs in de cryptowereld. Daarna werd het rustig, alsof iedereen even op adem moet komen. We duiken daarom in een recent rapport van Glassnode over de bitcoinmarkt.

💡
Live Q&A op Discord: 27 november, 20:00 uur
Na de succesvolle eerste sessie, hebben we direct de tweede Q&A ingepland. Je bent vandaag van harte welkom op Discord. We starten om 20:00 uur en een uur later sluiten we af. De sessie is voor iedereen toegankelijk, ook voor Free Members.

Zit je nog niet op Discord? Geen nood, aanmelden is snel en eenvoudig. Klik op deze link, login of maak een account aan, en de rest spreekt voor zich. Kost je maximaal een paar minuten!

Tot dan!

Sterke handen 👊

Als nieuwsdienst Reuters berichten plaatst over de beleggingskwaliteiten van de zoon van ECB-president Christine Lagarde, dan weet je dat het qua relevante gebeurtenissen even droog staat. Hij zou 60 procent van zijn crypto-investeringen zijn kwijtgeraakt. Dat bewijst natuurlijk dat Lagarde altijd al gelijk had. ‘Je geld steken in cryptoactiva is hartstikke gevaarlijk’, zegt ze, terwijl Reuters tussen de regels door de digitale euro positioneert als alternatief. De meest logische verklaring wordt helaas niet genoemd. De kans is groot dat zoon Lagarde de voorspellingskwaliteiten van moeder Chistine ‘inflation is transitory’ Lagarde heeft geërfd. In dat geval is het knap dat hij nog 40 procent van zijn portefeuille over heeft.

Je begrijpt, dit nemen we niet erg serieus. Het klopt overigens wel dat het afgelopen week op nieuwsgebied relatief rustig was. Op de schikking tussen Binance en de VS volgde Thanksgiving, een lang weekend waarin veel Amerikanen genieten van kalkoen, vrienden en familie.

Over Binance hebben we overigens in de Alpha News nog niets geschreven. Dat komt omdat het circus vlak na de publicatie van vorige week losbarstte. Sindsdien is het op veel verschillende plaatsen breed uitgemeten. We houden het daarom bij een korte samenvatting.

Tegen Binance en oprichter Changpeng Zhao zijn strafzaken gestart. Binance koopt alle aanklachten af met een miljardenboete; met 4,3 miljard dollar betreft het een van de hoogste schikkingen ooit. Binance-oprichter Zhao heeft schuld bekend aan het overtreden van witwasregels. Hij treedt af als ceo, mag zich niet meer inlaten met bestuurlijke aangelegenheden, moet een miljoenenboete betalen en heeft een celstraf boven het hoofd hangen.

De persconferentie over Binance is hier terug te zien.

Aan zijn personeel meldde Zhao ietwat zwaarmoedig dat het “een moeilijke dag was”. “Ik moet omgaan met wat pijn, maar ik overleef het wel.” Op 23 februari 2024 oordeelt de rechter over zijn lot, dat een celstraf van maximaal 16 maanden behelst. Diverse analisten verwachten echter dat het uitmondt in een huisarrest.

Voor Binance breekt nu een tijd aan van vooruit kijken. De nieuwe ceo, Richard Teng, wil het vertrouwen in Binance herstellen, samenwerken met regelgevers en de groei van Web3 stimuleren. “De fundering waarop Binance staat, is vandaag sterker dan ooit”, zegt hij daarbij. Daarover valt te twisten, maar de stoep van de cryptomarkt is wél een stuk schoner geworden. Een sluimerend risico dat boven de markt hing, met onzekerheden rond de grootste beurs ter wereld, is met deze miljardenschikking grotendeels verdwenen.

De markt reageerde gelaten op het nieuws. De prijs van bitcoin schommelde wat, maar van grote uitslagen was geen sprake. Dat brengt ons bij een analyse van Glassnode, die deze bedaardheid deels verklaart.

Volgens het analysebedrijf bereikte het aantal bitcoin dat op winst staat deze week het hoogste niveau in twee jaar. Meer dan 83 procent van alle bitcoin staat in de plus. Dat is vergelijkbaar met momenten waarop beleggers massaal hun papieren winst realiseerden.

Maar daarvan is nu geen sprake.