Afgelopen vrijdag las je in de Markets dat bitcoin in het kielzog van ether vorige week prima presteerde. De toelichting van Bert daarbij:

De verklaring voor de stijging is dat de goedkeuring van de ether ETF een signaal is dat de politieke wind aan het draaien is. Aanstaande maandag zullen we dit in de Alpha News uitgebreider behandelen.

De politieke wind dus, specifiek in de Verenigde Staten. Om die te duiden lopen we chronologisch door de afgelopen anderhalve week heen.

Donderdag 16 mei. Deze dag gaat voor sommige Amerikaanse senatoren de boeken in als historisch. Voor het eerst is er een cryptowet door het volledige politieke proces geloodst. En ook nog eens een gevoelige: beide politieke kamers zetten een streep door een maatregel van toezichthouder SEC, die banken zou beletten om onverdeeld mee te kunnen doen aan de cryptowereld. Van de 48 democraten in de Senaat stemden er 12 voor het wetsvoorstel, dat in totaal met 60 vs. 38 stemmen werd aangenomen.

Vrijdag 17 mei. De volgende dag wordt deze politieke uitslag uitgebreid besproken. In gesprek met journalisten van Politico vertellen democratische senatoren dat ze een signaal wilden afgeven. ‘Volg op zijn minst de juiste democratische processen’, zeiden de dissidenten. Ze hebben hun Democratische Partij van binnenuit een niet te negeren signaal gegeven. De steun voor de strijd tegen de cryptomarkt, waarvan kopstukken als Elizabeth Warren en president Biden aan het front staan, is dunner geworden. Hun generaal, SEC-voorzitter Gensler, is teruggefloten.

Maandag 20 mei. In de cryptowereld stuiterde het sentiment tussen verbazing, vreugde en overmoed. Dat werd in de loop van de dag, in Nederland was het intussen avond, verder aangewakkerd toen ETF-specialisten onverwacht hun verwachtingen over de spot ether ETF bijstelden. Die ging in één keer van waarschijnlijk niet – “it’s just not happening guys” – naar waarschijnlijk wel.

Dinsdag 21 mei. Een dag later werden geruchten over de plotselinge draai van de toezichthouder bevestigd. Vrijwel alle aanvragers maakten melding van activiteit bij de SEC. Net als in januari bij de bitcoinfondsen het geval was, werden ze met feedback van de toezichthouder naar groen licht begeleid.

Voor een volledig beeld van de situatie maken we op deze dag een kort uitstapje naar twee andere gebeurtenissen die plaatsvonden. Die hebben niets met de ether ETF’s te maken, maar het zijn wel puzzelstukken die bij het beeld van de gedraaide politiek passen.

Zo werd dinsdag bekend dat FDIC-voorzitter Martin Gruenberg besloten heeft om op te stappen. Uit onderzoek blijkt dat onder zijn leiding een vrouwonvriendelijke werkomgeving is ontstaan en dat er vraagtekens staan achter zijn leiderschap. Dat Gruenberg vervolgens zelf de conclusie trok, werd in de cryptowereld met voldoening ontvangen. Waarom? Hij was een van de kartrekkers van Operation Chokepoint 2.0, een naam voor de wapenfeiten tegen de Amerikaanse cryptowereld die zich eind 2022 en begin 2023 voltrokken. Nog een generaal minder, is het idee.

Aan de andere kant van het politieke spectrum wordt slim gebruik gemaakt van de ontstane beweging tegen het beleid van Biden en zijn toezichthouders. Oud-president Trump gebruikt crypto als speerpunt in zijn campagne en op dinsdag maakte hij bekend donaties te accepteren in cryptovaluta. ‘Stem op mij als je wilt dat crypto in de VS een toekomst heeft’, is zijn bericht. Het wordt ook voor de democraten steeds duidelijker dat de miljoenen cryptobezitters een kracht zijn om rekening mee te houden, juist in de staten die van oudsher doorslaggevend zijn.

Woensdag 22 mei. De week werd in het Huis van Afgevaardigden doormidden gehamerd met opnieuw een belangrijk wetsvoorstel. Na jaren van voorbereiding is FIT21 de eerste serieuze cryptowet die kans maakt op steun van zowel republikeinen als democraten. Vlak voor middernacht was de kogel door de kerk: het wetsvoorstel is met ruime meerderheid aangenomen. Maar liefst 71 democraten stemden voor, waarschuwingen van Gensler en het Witte Huis ten spijt. Opnieuw een niet te negeren signaal voor de partijtop.

Donderdag 23 mei. We zijn voor de aangevraagde spot ether ETF’s op de dag des oordeels aanbeland. Diep in de avond (Nederlandse tijd) verscheen witte rook: de 19b-4-formulieren krijgen de zegen van de toezichthouder. De belangrijkste horde is genomen; het restant van de procedure wordt als gemakkelijk en probleemloos gezien. Goedgekeurd!

Vrijdag 24 mei. De goedkeuring van de etherfondsen wordt breed in de cryptowereld gevierd. Onder analisten ontstaat al snel consensus dat politieke druk onderdeel is geweest van het vlotte akkoord. De duiding van JPMorgan:

We zien deze ETF-goedkeuring, en crypto in bredere zin, als steeds belangrijker politiek dossier voor de presidentsverkiezingen in 2024. We verwachten dat de etherfondsen ruim voor november verhandelbaar zullen zijn.

Zo komen we aan in het nu. Afgelopen weekend versterkte Trump zijn claim op het cryptodossier, zwolgen ETF-analisten in verbazing over de ommezwaai van de toezichthouder, en lazen sommige feestvierders voor het eerst het wetsvoorstel dat woensdag succesvol door het Huis van Afgevaardigden kwam. En hoewel daar van alles op aan te merken is, overheerst de signaalfunctie ervan: het Witte Huis moet een opbouwende houding aannemen ten aanzien crypto, of ze het in Washington nu leuk vinden of niet!

En nu, Alpha’s, gaan we door met de volgende content voor onze Premium Members:

  1. Goedkeuring voor spot ether ETF’s
  2. Ethena in de lift
  3. Updates uit de rechtszaal