Vorige week schreven we uitgebreid over de val van drie Amerikaanse banken, Silvergate Bank, Silicon Valley Bank, en Signature Bank. Daardoor verloor de Amerikaanse cryptosector drie cryptovriendelijke banken. We eindigden de News-brief met de notie dat “het einde van dit hoofdstuk in de Amerikaanse financiële geschiedenis nog niet geschreven is”.

Little did we know...

Een week later hebben ’s werelds grootste centrale banken samen een bestaand programma aangescherpt om te voorkomen dat de wereld zonder dollars komt te zitten door de paniek die de markten bezighoudt. Het betreft zogeheten Central Bank Liquidity Swaps. Onder die noemer konden centrale banken wekelijks bij de Federal Reserve aankloppen om hun eigen munt te ruilen voor de dollar door een kortlopende lening aan te gaan. De frequentie van dat programma is flink verhoogd; er wordt nu gewerkt met een dagveiling.

Dit type liquiditeitssteun van de Fed is niet nieuw. Tijdens de obligatiemarktcrisis van 1994 schoot de Fed de centrale banken van Canada en Mexico op deze manier te hulp. De Fed kreeg de rol als ’s werelds lender of last resort. Kan je nergens meer terecht voor dollars? Dan zorgt de Fed voor de benodigde liquiditeit. Er zijn perioden waarin centrale banken daar gretig gebruik van maken. Denk aan de kredietcrisis die in de zomer van 2007 ontstond, maar ook aan de coronacrisis die in het voorjaar van 2020 startte.

Leidt de huidige onrust op financiële markten tot een soortgelijke periode?