Nooit eerder was de bitcoinprijs zo stabiel als in de afgelopen maanden. Maar donderdag werd die kalmte hard doorbroken. Anders dan de bulls hoopten, kelderde de bitcoinprijs in een paar minuten tijd met meer dan 2000 dollar naar net boven de 25.000 dollar. Waarom? Daarover meer in deze News-editie.

Telkens als handelaars worden verrast met een sterke koersstijging of -daling zoeken analisten naar gebeurtenissen om de beweging mee te verklaren. Ditmaal werden Evergrande en SpaceX het lijdend voorwerp van de koersval.

SpaceX is een Amerikaans bedrijf voor ruimtetransport, opgericht door Tesla-baas Elon Musk. Het ontwikkelde bijvoorbeeld de herbruikbare Falcon-lanceerraketten. In juli 2021 maakte het bedrijf bij monde van Musk bekend dat het een deel van zijn cashreserves omgezet heeft in bitcoin. “Het enige dat ik bezit buiten Tesla- en SpaceX-aandelen is bitcoin, en wat ether en dogecoin”, zei Musk. Plannen om zijn bitcoin te verkopen had hij niet, noch persoonlijk, noch via SpaceX en Tesla.

De door Musk getoonde standvastigheid bleek in 2022 deels schijn te zijn. Tesla had in het tweede kwartaal 75 procent van alle bitcoin verkocht, ondanks de diamond hands die de wispelturige ceo een jaar eerder op Twitter plaatste. Nu blijkt ook SpaceX liever dollars te bewaren.

Wall Street Journal heeft de financiële rapporten van het ruimtevaartbedrijf onder de loep genomen en schreef de volgende ietwat cryptische paragraaf over de bitcoinreserve van SpaceX: “De documenten laten zien dat SpaceX vorig jaar de waarde van de bitcoin die het bezit met in totaal $373 miljoen heeft afgewaardeerd en de cryptocurrency heeft verkocht. Tesla heeft een vergelijkbare aanpak gevolgd.”

In een poging de eerste te zijn, buitelden media en influencers over elkaar heen met het bericht dat SpaceX “al zijn bitcoin heeft verkocht”, met als ondertoon dat het bedrijf en de munt zojuist op dramatische wijze van elkaar zijn gescheiden. De eigen draai die zij aan het nieuws gaven, ging al snel een eigen leven leiden. Maar dat is niet wat er aan de hand is.

Dat het bedrijf zijn bitcoinbezit heeft afgewaardeerd, is wat anders dan dat het de boedel verkocht heeft. De term afwaarderen staat voor een boekhoudkundige verlaging van de boekwaarde van een bezitting. Vreemd? Zeker niet, want de marktwaarde ervan is sinds de aankoop flink gedaald.

De verwijzing naar Tesla suggereert dat SpaceX een deel van de bitcoin heeft omgeruild voor dollars. Het is onbekend hoe groot dat deel is. Zelfs als het alles verkocht heeft, lag het verkoopmoment (ruim) voor de publicatie van de kwartaalcijfers, en dus ook voor het beurstumult van deze week.

Evergrande is een Chinese vastgoedgigant, met het hoofdkwartier in de stad Shenzhen, tegen de grens met Hongkong. Bij de financiering van vastgoedprojecten heeft het bedrijf door de jaren heen steeds meer schuld op zich genomen. De totale schuldpositie liep daardoor op tot honderden miljarden dollars. Toen het economisch voor de wind ging, kon Evergrande de bijbehorende rentekosten en aflossingen dragen. Maar nu is dat anders: het bedrijf kan de rekeningen niet meer betalen en heeft in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd.

Een eventuele onbeheerste val van Evergrande maakt bij sommige analisten het Lehman-gevoel los. Als de malaise ervan doorsijpelt naar het Chinese bankwezen kan een domino-effect ontstaan, vergelijkbaar met de kredietcrisis van 2008. Je begrijpt: de ontwikkelingen in de VS zijn in deze context niet bepaald opbeurend.

Maar verklaren deze gebeurtenissen dan de recente koersval in de cryptowereld?