Het leenbedrijf Celsius heeft zich jarenlang anders voorgedaan dan ze zich presenteerde. Een onafhankelijk onderzoeker heeft het bedrijf doorgelicht, en het resultaat is op zijn zachtst gezegd niet mooi. Je leest hierover, en meer, in ons nieuwsoverzicht!

💡
Voor je ligt de tweede editie van Alpha News, ons wekelijkse nieuwsoverzicht. Hiermee houden we je op de hoogte over de belangrijkste gebeurtenissen die de cryptowereld raken. We beperken ons enkel tot signaal in de ruis. Het doel is dat je het nieuws zelf niet meer hoeft te volgen.

Celsius een Ponzi?

Donderdag 14 juli 2021. Voor sommige mensen ligt deze datum nog vers in het geheugen. Op deze dag diende Celsius haar Chapter 11-faillissement in. Het was de periode waarin wij schreven over een aanhoudende “brand in het cryptobos”. Grote namen als 3AC, BlockFi en Voyager waren onderdeel van dat zwarte hoofdstuk, en in de loop van juli voegde Celsius zich in dit illustere rijtje.

In aanloop naar het faillissement zagen we een bedrijf dat worstelde met de nieuwe realiteit. De leverage die in het systeem zat, werd op hoog tempo afgewikkeld. Klanten van Celsius wilden hun ingelegde geld terug en forceerden het bedrijf om onderpand terug te halen dat ze gebruikte om leningen af te sluiten. Eén probleem: die leningen konden niet worden terugbetaald. Uit stukken van het faillissement bleek Celsius met een gat van 1,19 miljard dollar in de begroting te zitten.

Fast forward naar nu.

De faillissementsprocedure is nu bijna 7 maanden bezig. Al snel na de start ervan bleek dat de leiding van het bedrijf niet transparant was over de financiën. De rechter besloot daarom een onafhankelijk onderzoeker in te stellen. Dat werd Shoba Pillay, die bekend werd als voormalig openbaar aanklager en de behandeling van complexe fraudezaken.

Afgelopen woensdag publiceerde ze het resultaat van haar doorlichting, een 476 pagina’s tellend rapport. Uit haar bevindingen komt een afzichtelijk beeld tevoorschijn. Celsius, met ceo Alex Mashinsky in de hoofdrol, heeft haar klanten jarenlang voorgelogen en hun tegoeden misbruikt.