De afgelopen weken was vooral bitcoin in het nieuws. Maar liefst elf fondsbeheerders staan klaar om hun deuren te openen voor nieuwe bitcoinbeleggers. Naar verwachting spreekt de SEC zich deze week uit over de aangevraagde spot bitcoin ETF’s. Geeft de SEC groen licht? Mogen alle fondsen tegelijk beginnen? Hoeveel dollar stroomt er de markt in? Welke fondsbeheerder is de anderen te slim af?

Het is een schouwspel dat veel bekijks trekt, ook buiten de cryptowereld. Het gaat zelfs zó ver dat een columnist van het doorgaans cryptosceptische Financial Times de SEC oproept vaart te maken. Aan wie we dit hoge hype-niveau te danken hebben? Gek genoeg is dat de toezichthouder zelf.

Meer dan tien jaar geleden deed de Winklevoss-tweeling de eerste aanvraag voor zo’n ETF. Sindsdien kregen aanvragers tientallen keren nul op het rekest. Iedere afwijzing zorgde voor toegenomen aandacht voor de volgende aanvraag. Die werden dusdanig goed onderbouwd, dat een normaliter ongeziene procedure zorgde voor maatschappijbrede educatie en marketing: hier speelt iets.

De starre houding van de SEC leidde tot een kantelmoment. In de herfst van 2023 stond de toezichthouder in de rechtbank tegenover Grayscale, die zijn fonds (GBTC) graag wil omzetten in een ETF. Drie rechters schaarden zich met een unanieme uitspraak achter Grayscale. Zij gaven de SEC de hoognodige zet om in beweging te komen.

En zo komen we uit in januari 2024. Maar liefst 11 partijen staan klaar om mee te doen aan de Cointucky Derby. ETF-specialisten Nate Geraci en Eric Balchunas gaven deze naam aan de ETF-race die bijna begint. Daarmee vergelijken ze hem met de bekende Kentucky Derby, een paardenrace die jaarlijks 155.000 toeschouwers trekt. Enkel het startschot van de SEC ontbreekt nog.

Image
Bron: Bloomberg-analist James Seyffart

Bovenstaand schema geeft goed weer waar alle teams staan in de voorbereidingen op de race.